Znanost
10278 prikaza

"Rak se može spriječiti promjenama životnih navika"

Otkrivanje raka
health.mil
Znanstvenici su otkrili povezanost između životnog stila i broja oboljelih od raznih vrsta karcinoma

Gotovo četiri od 10 slučajeva raka moglo bi se spriječiti ako bi ljudi promijenili stil života, pijući manje alkohola, pazeći na tjelesnu težinu, pušeći manje cigareta i izbjegavajući pretjerano sunčanje, otkrilo je istraživanje.

Nove brojke iz Cancer Research UK (CRUK) pokazuju da se tako može izbjeći više od 2.500 slučajeva raka tjedno, a izloženost dimu duhana je vodeći čimbenik koji čini nešto više od 15% slučajeva raka.

- Raku dojke u više od pola slučajeva veže se uz pušenje, ali postoje i tisuće oboljelih od raka jednjaka i debelog crijeva koji su povezani s ovom lošom navikom, rekla je dr. Katrina Brown, glavna autorica studije na CRUK-u

Sredovječni muškarac uživa s cigaretom i vinom Recept Life Napokon dokazano: Alkohol pomaže kod duljeg života

Dok istraživači kažu da stope pušenja u Velikoj Britaniji padaju za oko 1% godišnje, povećao se udio onih s prekomjernom težinom, a ona uzrokuje čak 6,3 posto karcinomskih oboljenja.

Istraživački tim je rekao da bi bilo korisno za zdravlje natjerati proizvođače hrane da promijene recepture u svojim prehrambenim proizvodima i da u njima smanje količinu soli, šećera i masti. 

Ipak, važno je osvijestiti javnost da pretilost ima potencijal da postane problem poput pušenja.  

Prof. Linda Bauld kaže da je im je dužnost upozoravati javnost na problem pretilosti jer je samo 15 posto odraslih u Velikoj Britaniji priznalo vezu između prekomjerne težine i karcinoma. 

UV zračenje 

Znanstvenici tvrde da se stopa oboljenja od karcinoma povećala u proteklom desetljeću za 7% , a očekuje se daljnji rast od 2% svake godine. 

Nova istraživanja, objavljena u britanskom časopisu Cancer, temelje se na nizu izvora, uključujući nacionalna istraživanja, registraciju karcinoma i analize podataka iz znanstvenih radova.

Rezultati otkrivaju da pijenje alkohola, prehrana koja ne uključuje vlakna i infekcija kao što je HPV, uzrokuju oko 3% oboljelih. 
Izlaganje otrovnim tvarima kao što su azbest ili UV zračenje na poslu uzrokuje oko 4% oboljenja. Zagađenje zraka, jedenje mesa koje se ne prerađuje, zatim izlaganje zračenju kao što je plin radon, uzrokuje manje od 2% oboljenja. 

Brojke su uzele u obzir preklapanje između različitih aspekata života, a u istraživanje su uključeni samo određeni uzroci karcinoma. 

- O čemu govorimo ovdje je na razini stanovništva: ono što ne možemo učiniti je reći za bilo koju osobu koliko je njezin rizik. Ne možemo, na primjer, reći ako ne pušite, nećete dobiti rak, niti možemo reći ako pušite da ćete dobiti rak, jer na to utječu i drugi čimbenici, rekao je sir Harpal Kumar, izvršni direktor CRUK-a.

Tim primjećuje da udio preventivnih slučajeva raka varira između četiri zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu, s 41,5% slučajeva koji se mogu izbjeći u Škotskoj, u usporedbi s Engleskom od 37,3% - razlika je što Brown stavlja na socioekonomske čimbenike koji utječu na stil života.

Kanabis Prirodno i zdravo Life Čudo od kanabisa liječi sve 'staračke' probleme

Ukupno gledajući, udio slučajeva u kojima se može izbjeći oboljenje od karcinoma promjenom stila života je veći kod muškaraca nego li kod žena. Razlog je upravo stil života, što znači da među muškarcima ima više pušača

No, prekomjerna tjelesna težina i alkohol su bili odgovorni za veći udio karcinoma kod žena. 

Prekomjerna težina sada je povezana s 13 vrsta karcinoma, među njima je rak dojke, bubrega, crijeva i maternice.

Međutim, Kumar je kazao da je istraživanje od vitalne važnosti jer mnoge loše navike počinju prilično rano i to je vrijeme kad moramo početi razmišljati o rješavanju tih problema, piše The Guardian.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:27 24.Ožujak 2018.

    lijek protiv raka se još ne zna milijuni ce umrijeti.