Znanost
6209 prikaza

Rak ili obični madež: Savjeti kako uočiti opaku bolest

Dijagnoza raka kože
Thinkstock
Rano otkrivanje napredovanja bolesti predstavlja najbolji način za prevenciju širenja

Rak kože jedan je od najčešćih oblika te opake bolesti. Nisu svi smrtonosni, ali kako navodi portal Fabiosa, melanom je jedan od najopasnijih oblika raka kože. Takva bolest može imati čak i smrtne posljedice, osim ako se dijagnosticira dovoljno rano, a sami si možete u tome pomoći. Obratite posebnu pažnju na ovih pet znakova koji mogu ukazivati na zloćudne promjene madeža.

1. Asimetričnost

Ako je jedna polovica madeža drukčijeg oblika on one druge, postoji mogućnost da je riječ o nekoj vrsti karcinoma.

2. Oblik

Nepravilan oblik madeža s nejasno definiranim rubovima također može ukazivati na opasnost od melanoma.

3. Boja

Pretamni madeži nepravilnog oblika mogu biti znak bolesti.

4. Promjer

Ako je promjer madeža veći od promjera obične olovke, postoji mogućnost da je riječ o melanomu. Međutim, veličina nije apsolutni indikator zloćudnosti bilo kojeg madeža zato što postoje manji melanomi, ali i veći bezopasni madeži.

5. Promjene

Zamijetite li bilo kakve nagle promjene u veličini, obliku ili boji madeža, najbolje je odmah se posavjetovati s dermatologom zato što sve te promjene mogu značiti da vam raste melanom.

Nakon što provjerite sve nabrojane znakove, ali i dalje niste sigurni je li neki madež opasan, uvijek se preporučuje pitati stručnjaka za savjet. Dermatolozi vam mogu pojasniti točno koji madež je opasan i je li uopće neki madež koji odgovara nekim od ovih simptoma opasan.

Za prevenciju i pravovremenu dijagnozu najbolje je barem jednom mjesečno provjeriti je li bilo kakvih promjena na vašoj koži. Pratite madeže koji su od ranije na vašem tijelu i je li nastao koji novi. 

Pravovremeno otkrivanje bilo kakvih promjena na koži pomaže u ranom otkrivanju raka i time sprječava njegovo širenje. Velika većima slučajeva melanoma širi se zbog ultraljubičastog zračenja, a posebna opasnost prijeti ljudima s jako svijetlom puti što znači da oni moraju biti posebno oprezni kod samopregleda.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:30 09.Studeni 2018.

    ako mijenja boju onda je opasno