Znanost
3363 prikaza

Rađa se sve više dječaka, ali na svijetu je sve više žena

Djeca pričaju
Thinkstock
Podaci u odraslim godinama su na strani žena, pa je tako broj žena u odrasloj dobi nešto veći

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno 36.705 djece, od čega 18. 845 dječaka i 17. 711 djevojčica. Veći broj dječaka rađa se ne samo u Lijepo našoj već i diljem svijeta. Tako je npr. u Engleskoj i u Walesu iste godine rođeno 348.071 dječaka i 331.035 djevojčica. 

Kako piše BBC, taj se uzorak u kojem je uobičajeno da se na svakih 105 dječaka rađa 100 djevojčica, ponavlja već 180 godina. 

Konstanta je to koja prati niz zemalja diljem svijeta, sa izuzetkom Kine i Indije u kojoj je taj jaz između djevojčica i dječaka puno veći, zbog veće želje za muškim bebama. Takav 'omjer snaga' poznat je još od davnog 17. stoljeća. 

Iako se ne zna zašto je to tako, postoji niz teorija koje pokušavaju odgovoriti na to pitanje. 

Dječja stopala Bijela kuga Znanost Na zapadu žene sve manje rađaju, na istoku sve više

Prva teorija utemeljena je na evoluciji i preživljavanju dječaka i kaže kako da bi postojao jednak broj dječaka i djevojčica u kasnijoj dobi, odrasloj, mora se roditi više dječaka. I to zato što je biti muškarac jako opasna stvar, kako kažu znanstvenici. Veći broj dječaka umrijet će u godinama odrastanja, pogibaju u nekim nesrećama, rizičnim potezima, samoubojstvima ali i zbog zdravstvenih problema. 

"U svakoj dobi, u svakom trenutku i mjestu, muškarac ima veću vjerojatnost za smrt od žene", rekao je David Steinsaltz sa Sveučilišta Oxford.

Pa tako veći broj dječaka na početku života znači kako će njihov broj biti jednak ženama u odrasloj dobi, objašnjava teorija. Podaci u kasnijim godinama su na strani žena, pa je tako broj žena u odrasloj dobi nešto veći, a one i dulje žive. 

Postoji niz faktora koji mogu odlučiti koji će spermiji biti prvi u oplođivanju jajne stanice. Ovisi to i o, kako kažu stručnjaci, godinama roditelja, ovulacijskom ciklusu, razini stresa, dijeti i seksualnom položaju. Jedna popularna teorija kaže kako se mogućnost dobivanja djevojčice povećava ako se seks prakticira nekoliko dana prije ovulacije a zatim se apstinira, kako bi 'ženski spermiji' (spermiji sa X kromosomom) koji živi duže, ali pliva sporije, mogao nadživjeti svoje 'protivnike'. 

Krugo obitelji u boli Gorak život Life Djeca anđeli: Godina s 2,6 milijuna djece umrlo pri porodu

Suprotno od toga, ako do seksa dođe bliže ovulaciji ili nakon nje, najbolji plivači najprije će stići do jajne stanice i tako će nastati dječak. Iako se mnogi roditelji zaklinju na ove tehnike, znanstvenici kažu kako postoji malo dokaza koji mogu potvrditi te tvrdnje. 

Neka istraživanja tako potvrđuju i kako razine stresa kod roditelj utječu na rađanje većeg broja djevojčica, dok preživljavanje ratnog i konfliktnog stanja dovodi do porasta začeća dječaka. 

Ako pomislimo kako seksualni odnos nema utjecaja na spol, postavlja se pitanje što se to događa za vrijeme trudnoće i uvjetuje veći broj dječaka?

Ako postoji otprilike jednak broj žena i muškaraca te jednak broj začeća, čini se kako više ženskih fetusa nestaje i tako muškarci prevladavaju.  Neka istraživanja tvrde kako će se djevojčice najvjerojatnije 'izgubiti' u maternici tijekom ranjivog stadija trudnoće, dok su ostale studije pokazale kako su muški fetusi osjetljiviji u kasnijim stadijima trudnoće i veći postotak muške djece rađa se mrtvima.

No točan podatak o tome što se događa ne znaju ni znanstvenici, a jedino što znamo je da se rađa više dječaka od djevojčica, a da u svijetu ipak ima više žena nego muškaraca.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.