Znanost
1154 prikaza

Poznati europski političar u rodu je s mumijom iz Basela

Boris Johnson
Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
Preci nekadašnjeg gradonačelnika Londona dolaze iz Švicarske

Godine 1975., za vrijeme renoviranja crkve u Baselu znanstvenici su naišli na tijelo mumificirane žene koja je pokopana točno ispred oltara. Po mjestu ukopa zaključili su kako je žena pripadala bogatom sloju, a bila je zamotana u fine tkanine.

Nije bilo ploče koja bi ukazivala o kome je riječ, ali testiranja provedena na drvenom lijesu pokazuju da datira iz 16. stoljeća. Ostaci su ukazivali i na visoke razine žive koja je bila standardna terapija protiv sifilisa od kraja 15. pa sve do 19. stoljeća, iako je toksična živa češće ubijala nego liječila.

Iz nožnog palca tijela izolirano dovoljno materijala da se najmodernijim metodama uspjelo dobiti DNK, pa čak i locirati njezine potomke. Tijelo je identificirano kao Anna Catharina Bischoff, rođena u Baselu 1719. godine, i ujedno pre-pre-pra-pre-pra-pra-pra-baka britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, nekadašnjeg gradonačelnika Londona.

Znanstvenici su otkrili i da je tijelo bogate dame već jednom ekshumirano 1843. godine, a preko arhiva smrti i brakova uspjeli su rekonstruirati njezin život te pronaći potomke. 

Anna Catharina udala se za svećenika i većinu života živjela u gradu Strasbourgu. Tamo je zaradila sifilis brinući se o pacijentima koji su bolovali od bolesti. Poslije smrti supruga vratila se u rodni Basel gdje je i preminula, vjerojatno od uzimanja žive koja je pomogla da njezino tijelo bude odlično očuvano.

Anna Catharina je imala sedmero djece, od kojih je petero umrlo tijekom djetinjstva. Njezina kći, također Anna, udala se za Christiana Huberta Barona Pfeffel von Kriegelsteina, a pet generacija kasnije Marie Luise von Pfeffel udala se za Stanleya Freda Williamsa. Njihova kći Yvonne udala se za Osmana Wilfreda Johnsona Kemala, a njihov sin Stanley Johnson otac je Borisa Johnsona.

Johnson je već javno spominjao svoju povezanost s obitelji von Pfeffel koje je u šali nazvao 'ušminkanim snobovima', a nije skrivao oduševljenje s novim saznanjem.

- Jako mi je drago čuti sve o mojoj pra-pra-mumiji koja je, ujedno, bila i pionirka seksualnog zdravlja i njege - napisao je na Twitteru Johnson i podijelio tekst o svojim precima.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.