Znanost
4648 prikaza

Povijesna fotka Zemlje i tamne strane Mjeseca

Slika udaljene strane Mjeseca
Screenshot/Youtube
Nevjerojatne fotografije pokazuju onu 'mračnu' stranu Mjeseca koju po prvi put istražuje ova kineska misija

Kineska misija Chang'e-4 koja se spustila na udaljenu stranu Mjeseca provodi istraživanja njegove površine do najsitnijih detalja. I dok rover Yuta-2 istražuje površinu, lunarni sateliti na Zemlju šalju nevjerojatne fotografije ovog misterioznog i teško dostupnog područja. 

Naslovnu fotografiji ovog članka snimio je mali satelit Longjiang-2, težak oko 45 kilograma i veličine oko 50 centimetara. Planirano je da bude dio para sa  Longjiang-1 koji je nažalost zbog tehničkih problema postao ne funkcionalan. I tako sada Longjiang-2 putuje sam i testira budućnost radio astronomije i  interferometrija, piše Popular Mechanics.

Samo jedan od ovih mikrosatelita opremljen je optičkom kamerom razvijenom u Saudijskoj Arabiji, i to baš Longjiang-2. 

Fotografija prva koja u jednom kadru ima Zemlju i tu mračnu mjesečevu stranu podsjeća na slavnu fotografiju Earthrise iz 1968. godine i misije Apollo 8, koji je napravio astronaut William Anders

U isto vrijeme robot Yuta-2 u potrazi je za podacima, drugačijima od ranijeg Apollo testiranja mjesečevog tla. 

"Po podacima koje je prikupio Chang’e-4 temperatura plitkog sloja mjesečevog tla na udaljenijoj strani Mjeseca manja je od onih podataka koje je prikupila američka misija Apollo na nama bližoj strani mjeseca", rekao je Zhang He, direktor projekta. 

"Vjerojatno je razlog tome upravo drugačije tlo na različitim stranama Mjeseca. No potrebno nam je još više pažljivih analiza", naglašava. 

Govori to u prilog mnogim pretpostavkama kako te mjesečeve strane imaju drugačiju okolinu, počevši od mogućnosti zadržavanja topline. Podaci i fotografije trebali bi nastaviti stizati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:42 08.Veljača 2019.

    puna je kratera, gdje su nove slike kineskog rovera

  • makan1210tahi 08:52 08.Veljača 2019.

    jel se može povečati slika zemlje da vidimo jel onakva kakvom je prikazuju ravnozemljaši sa svim morima i kontinentima u jednom kadru

  • TheOldOne 07:48 08.Veljača 2019.

    Nije "mračna", samo (sa Zemlje) nevidljiva... ;-)