Znanost
2696 prikaza

Pomor lososa zbog vrućine - 'skuhali' se u rijekama

Pomor lososa na Aljasci
Facebook/Yukon River Inter-Tribal Fish Commission
Osim nesvakidašnje visokih temperatura, lososi su u velikom stresu i zbog prevelikog izlova

Ovoga ljeta Aljasku je pogodio nezapamćeni toplinski val u kojem su najviše stradali lososi. Znanstvenici su nakon dojava građana posjetili područje rijeke Koyukuk. Ekspedicija je potvrdila 850 mrtvih primjeraka, a procjenjuju da bi taj broj mogao biti do 10 puta veći.

Tražili su znakove parazita, infekcija i ostalih bolesti, no nisu pronašli ništa. Gotovo svi primjerci koje su pronašli imali su "predivna jajašca u sebi", rekla je znanstvenica Stephanie Quinn-Davidson, direktorica Yukon Inter-Tribal Fish Commission

Zaključili su kako je stres zbog vrućine odgovoran za taj masovni pomor ribe. Mnogi stručnjaci nikada prije nisu čuli za tako nešto.

"Mislim da nitko nije očekivao tako veliki broj mrtvih riba u ovom području", rekla je.

Kao i temperature zraka tako i temperature vode bilježe rekordne stupnjeve, kaže Sue Mauger iz Cook Inletkeeper, koji pomno prate vrijednosti temperature oko tog područja od 2002. godine. I nikada nisu zabilježili veće temperature vode od 24 stupnja, sve do sada. Početkom srpnja temperatura se popela na 27 stupnjeva.

Mauger i njezine kolege objavili su studiju 2016. godine u kojoj su kreirali umjerene i pesimistične projekcije kako će klimatske promjene utjecati na aljaške rijeke, piše CNN

"2019. godina premašila je vrijednosti koje smo očekivali po najgorem scenariju za 2069. godinu", rekla je. 

Porast temperature pogađa losose na različite načine.

"Ribe ne dobivaju dovoljno kisika, a na nekim područjima nisu imale dovoljno energije da bi položile jaja, pa su umrle sa zdravim jajašcima u trbusima", rekla je.

Gustav Magnar Witzøe OPSCENO Style Kralj lososa ima 24 godine: Živi najglamurozniji život

Osim temperature lososi su u velikom stresu i zbog prevelikog izlova, posebno na jugoistočnom dijelu Kanade i sjeverozapadnog Washingtona. Kitovi ubojice, orke, koji su i sami ugroženi, hrane se lososom. Uz manje hrane, manje lososa, i broj kitova se kroz godine smanjio. 

Vladina agencija za zaštitu okoliša najavila je da se više neće protiviti rudarskim projektima na Aljasci koji bi mogli uništiti jedan od najcjenjenijih ribnjaka divljeg lososa na svijetu, i to nakon što se predsjednik Donald Trump sastao s guvernerom Aljaske Mikeom Dunleavyjem.

Aljaska KATASTROFA Znanost Aljaska gori: Najtoplije proljeće ikada

No čini se da se na drugim područjima situacija ipak malo popravlja. 

"Lososi su jako otporni. I puno toga su preživjeli", rekla je glasnogovornica neprofitne organizacije Salmon State Mary Catharine Martin.

Aljaški Bristol Bay, najbogatije područje buljookog lososa na svijetu, bilježi porast svake godine. 2016. godine zabilježili su dvije milijarde lososa uhvaćenih u tim vodama, nakon stoljeća.

"Losos već tisućama godina održava ljude na Aljaski na životu", rekla je Martin.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lopina 09:13 18.Kolovoz 2019.

    eto i lososi pate od sindroma modernog zivota.