Znanost
7604 prikaza

Pogledajte kako izgleda nezapamćena hladnoća iz svemira

Polarna hladnoća u Chicagu
Social Media/Reuters/Pixsell
NASA je objavila neviđene snimke polarnog vorteksa koji je ovih dana zaledio Ameriku

Polarni vrlog koji je američki Srednji zapad držao okovanim ledom i prouzročio smrt najmanje 21 osobe polagano slabi i očekuju se ovaj vikend blage temperature, kazali su u petak meteorolozi.

Nakon polarne hladnoće koja je zaustavila rad poštanske službe, zatvorila škole i poduzeća, očekuje se da u ponedjeljak temperature narastu na gotovo 15 stupnjeva C.

Chicago, treći najveći grad u zemlji, u srijedu je drugi put u svojoj povijesti zabilježio najnižu temperaturu, -29 stupnjeva, nakon rekordnih -32 stupnjeva  20 siječnja 1985. U ponedjeljak se očekuje oko 10 Celzijevih stupnjeva.

Polarni vorteks, vrtlog ledenog zraka uobičajen nad Sjevernim polom, spustio se ovaj tjedan do Kanade i američkog Srednjeg zapada.

"Hladni zrak ne odlazi nikamo, jednostavno isparava", rekao je Brian Hurley, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u College Parku u Marylandu, prenosi Hina.

Nedavno je i NASA objavila snimku polarnog vrtloga iz svemira. Kako je nezapamćena hladnoća u SAD-u izgledala, pogledajte na snimci u nastavku.

Temperature na Gornjem Srednjem zapadu dosegnut će 18 stupnjeva Celzijevih u petak, predviđa Hurley. 

Najniža temperatura u četvrtak bila je zabilježena u Cottonu u Minnesoti, minus 48 stupnjeva Celzijevih. 

Za brojne smrti dužnosnici su u nizu država okrivili polarne hladnoće.Broj žrtava rastao je nakon što je u Chicagu zabilježena smrt najmanje devet osoba, rekao je Stathis Poulakidas, liječnik u gradskoj bolnici John H. Stroger Jr. 

Gradske željezničke linije koje su bile u prekidu od srijede u petak su ponovno u funkciji, kao i poštanska služba koja nije radila u šest država Srednjeg zapada. 

Nakon što su tisuće letova bile otkazane ili odgođene, i u zračnom prometu se stanje popravlja pa je otkazano samo 750, a  kasnilo je nešto više od 130 letova, stoji na mrežnoj stranici FlightAware.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:50 03.Veljača 2019.

    kaos