Znanost
5369 prikaza

Ovo su najsnažniji udarci na svijetu

Škamp
Wikipedia
Na prvi pogled se može činiti kao da je riječ o nekoj potpuno beznačajnoj životinjici, ali istina je puno bizarnija

Malo je toga što diže adrenalin kao velika borba, čak i ako ste samo gledatelj koji uživa u kokicama. Ali ako želite upoznate prave borce morate pogledati prirodu, gdje se prvaci natječu za više od slave: oni se bore za preživljavanje.

Najsnažniji udarači na Zemlji vrlo vjerojatno će vas iznenaditi i to ne samo zbog njihove brzine i vještine.

Vlasnici najbržih udaraca poznati znanosti su morski rakovi koji se nazivaju ustonošci. Koriste specijalizirane prednje udove da udare plijen šokantnom snagom. Sila udaraca je tako velika da ustonošci razaraju vodu, stvarajući male implozije koje stvaraju toplinu, svjetlost i buku.

Morska čudovišta pronađena kraj Australije na 4000 metara Znanost Otkrili čudovišta koja vrebaju u morskim dubinama

Neke vrste su prilagodile specijalizirane dodatke, nalik harpunu. U zatočeništvu, poznato je da razbijaju akvarijsko staklo s jednim udarcem.

Laboratorij Sheile Patek na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini specijalizirao se za proučavanje brzih pokreta životinja. Patekin tim je otkrio da kozice mogu stvoriti silu koja je gotovo 2.500 puta veća od njihove tjelesne težine u manje od 800 mikrosekundi.

Patek kaže da su poluge ključ ove nevjerojatne sposobnosti. Svaka kozica, pravog imena Odontodactylus scyllarus, u svojim udovima ima sustav od četiri poluge koje upravljaju silom. Jedna poluga pritišće drugu što samo pojačava energiju koju će kasnije pustiti, donosi BBC.

Škampi se također bave teritorijalnim borbama. Međutim, Patek i njezine kolege opisuju ove susrete kao "ritualizirani sparing" umjesto smrtonosnih natjecanja. 

Među sisavcima, najvjerojatnije najpoznatiji su smeđi zečevi (Lepus europaeus).

Psi postaju plavi Zagađenje Znanost Mislili da su atrakcija, ali nisu - pojavili se plavi psi!

Najčešće se bore u proljeće što označava njihovu sezonu parenja. Jednom se vjerovalo da su se samo mužjaci bore, natječući se za partnerice. Međutim, suvremena istraživanja pokazuju da borbe često pokreću same ženke, koje još nisu spremne na parenje i bore se protiv nametnih mužjaka. Ženke imaju samo kratke prozore plodnosti, tako da mužjaci moraju biti uporni.

Vjerojatno najsnažniji udarači među sisavcima su neki od papkara, ali većinom je riječ o obrambenim mehanizmima. Lovci, pak, imaju doista snažne udarce zato što plijen moraju jednim udarcem ubiti. Vjerojatno najsnažniji udarac ima ptica sekretar koja se hrani otrovnim zmijama u subsaharskoj Africi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.