Znanost
12775 prikaza

Ovo su jedina bića koja mogu preživjeti apokalipsu

Bića koja će preživjeti apokalipsu
Thinkstock
I dok bi veliki udari asteroida bili smrtonosni za ljude i brojne životinje, ova vrsta bi svakako bila najotpornija na uništenje

Znanstvenici su identificirali vrstu koja je gotovo neuništiva te za nju vjeruju da bi bila posljednji oblik života na Zemlji koji bi preživio sve dok ne nestane Sunca.

Dugo nakon što bi posljednji čovjek izdahnuo, tzv. vodeni medvjedi bi opstali, piše Independent.

Znanstvenog imena tardigrades s punim se pravom nazivaju najekstremnijom životinjom na našem planetu.  Zovu i vodenim medvjedima zbog oblika njihovog tijela velikog svega 1 milimetar. Oni mogu preživjeti uvjete koji bi ubili većinu drugih životinja - bez vode mogu biti 10 dana, a mogu živjeti na temperaturi od minus 270 do plus 150 Celzijusa. 

Žive u svim morima, slatkim vodama i vlažnim biotopima na kopnu, gdje ih se najčešće može naći u vodenom "filmu" na nakupinama mahovina, u žljebovima i na krovovima kuća. U nepovoljnim uvjetima vrste koje žive na kopnu osuše se i u stanju obamrlosti (anabioza) mogu preživjeti i više godina dok uvjeti ponovo postanu povoljni. To svojstvo donijelo im je i hrvatsko ime dugoživci.

Vodeni medvjedić | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Imaju četiri para kratkih nožica koje završavaju malenim pandžicama. Hrane se kako sadržajem biljnih stanica, tako i grabežljivo, malim životinjicama kao što su neke vrste oblića (Nematoda) ili kolnjaka (Rotifera). Kad uhvate takvu životinjicu, ubodu ju i isišu.

Razmnožavaju se uglavnom spolno. No, kod nekih vrsta nisu poznati mužjaci, tako da se razmnožavaju partenogenetski, bez sudjelovanja mužjaka. U tom se slučaju jaja razvijaju bez oplodnje.

Uspjeli preživjeti svemir, pa i smrt

Oni su toliko žilavi i otporni da su ih znanstvenici 2007. poslali u svemir da bi promatrali što će im se dogoditi. Ne samo da su preživjeli, već su se uspjeli i razmnožiti. Osim toga, oni se mogu vratiti i iz mrtvih. To je dokazao talijanski zoolog 1948. kad je 120 godina starim i sasušenim tardigradesima dodao vodu, a oni su se trenutno počeli micati. Realno, to su životinje kojima se nije dobro naći na putu.

Pogledajte kako izgledaju u videu:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • AlexS 12:35 01.Rujan 2017.

    Radio sam sa njima u Modeni, i svaki dan bi počinjao tako što bih lagano kvasio suvo lišće staro nekih 15 godina (stajalo je u zamrzivaču). Jednog jutra sam ih pokvasio prebrzo i... Potamanio barem 90% njih. I tako, zvreka ... prikaži još! koja zaista može da preživi sve čega biste se mogli dosetiti strada od najobičnije vode. Dodao bih da su i njihova jaja nestvarno lepa, primer savršenog fraktala.