Znanost
2433 prikaza

Ovaj otočić leži na gigantskoj gomili vulkanske lave

Otok Mayotte
David Stanley
Geolozi su na regiju posebno počeli obraćati pozornost od svibnja 2018. godine, kada je otočje bilo pogođeno jakim potresom

Mnoge od najdramatičnijih prirodnih pojava na Zemlji skrivene su od ljudskog pogleda. Primjerice, prema novom istraživanju, najveći vulkanski događaj u moru zabilježen je prošlog studenog.

Ako ga se ne sjećate, nema razloga za brigu. Niti jedan čovjek na planeti nije mogao osjetiti taj događaj, a mnogi seizmički instrumenti također su ga propustili.

U to vrijeme, 11. studenog 2018. godine, znanstvenici su primijetili da se događa "nešto veliko". Čini se da se početna točka nalazila u blizini afričke otočne države Madagaskara i otoka Mayotte, koji kontrolira francuska vlada. 

"Neobično je to što ovaj vrlo dugačak signal putuje onim dijelom svijeta koji nije pokriven operativnim sustavima za otkrivanje potresa", rekao je tada Stephen Hicks, seizmolog na Sveučilištu Southampton za Guardian.

Geolozi su na regiju posebno počeli obraćati pozornost od svibnja 2018. godine, kada je otočje Madagaskar-Mayotte pogođeno jakim potresom. Znanstvenici nisu bili sigurni, ali nakon događaja u studenom sumnjali su da su ta dva događaja povezana.

Iako je taj događaj još uvijek obavijen velom tajne, novi rad istraživača s francuskog Geološkog zavoda i francuske Ecole Normale Supérieure nudi neke ideje.

Čini se da se ogromna količina magme pomicala na dnu oceana. To pomicanje uzrokovalo je da se zemlja ispod magme, poznata kao "komora magme", značajno spusti. To je dovelo do oku nevidljivog poremećaja.

Etna i Catania Prolazi ih jeza Znanost Probuđena Etna: Klizi prema moru, usput će sve spržiti

Teorija je to koja ima smisla. No, glavni problem, kako primjećuje Gizmodo, je da postoji veliki problem u praćenju tzv. "offshore" potresa. 

"Događaj 2018. na Mayotteu čini se da pokazuje značajnu količinu magme koja napušta regiju dubokog skladištenja koja bi, ako je izbila, učinila ovo doista jednom od najvećih nedavno zabilježenih podmorskih erupcija", kaže Samuel Mitchell, stručnjak za podvodne erupcije pri Havajskom sveučilištu. Znanstvenici, ipak, nisu isključili mogućnost da se nešto drugo događa duboko ispod dna oceana.

I čini se da to nešto još uvijek traje, što god da je, i da još uvijek utječe na područje oko Mayottea, koji ima oko 246.000 stanovnika. Podatci ukazuju na to da morsko dno od istočne obale francuskog otoka tone oko centimetra mjesečno.

"Ljudi na Mayotteu žele znati što će se sljedeće dogoditi", kaže Jean Paul Ampuero, seizmolog i direktor istraživanja francuskog Instituta za razvoj, koji je razgovarao s Gizmodom, piše Popular Mechanics.

To je razumljivo, uzimajući u obzir sve nepoznanice koje su još u igri, počevši od mita da se riba koja živi pri dnu oceana kuha u magmi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.