Znanost
5362 prikaza

Otkrili život na mjestu gdje smo mislili da ga nema

Riba s dubine 8000 metara: Blue Planet 2
YouTube
Tamo je pritisak isti kao težina 50 putničkih mlažnjaka naslaganih jedan povrh drugoga

Najneistraženiji dio našeg planeta i oceana nalazi se u najdubljim morima, a Marijanska brazda toliko je duboka da bi bez problema mogla progutati Mount Everest. U tom dijelu oceana nema ni tračka svjetla. Business Insider citira Davida Attenborougha iz druge epizode dokumentarne serije BBC natural history "Blue Planet II", da je na tim dubinama pritisak jednak onom koji bi stvaralo 50 najvećih putničkih mlažnjaka naslaganih jedan povrh drugoga.

Samo rijetka bića u stanju su preživjeti tako duboko, a među njima nekoliko riba iz porodice Liparidae i pokoja morska zvjezdača. Koristeći kameru na daljinsko upravljanje, jednu takvu ribu, djelomično prozirnu, filmska ekipa "Blue Planeta II" otkrila je na dubini većoj od 8000 metara. "Izvanredno je da tako složena životinja može postojati tamo dolje. Osjećam se kao da smo granice naših spoznaja o oceanima pomaknuli još malo dalje", kazala je za BI Orla Doherty, producentica druge epizode dokumentarca.

Očnjak-riba Morsko blago Znanost Zona sumraka u oceanu može hraniti cijeli svijet

Na snimanje serije potrošili su 6000 sati podvodnog snimanja, pri čemu su proputovali 39 zemalja kroz 125 ekspedicija. Pritom je najmanje 12 otkrića na koje su naišli, završilo u najnovijim akademskim radovima.

Riba koju su otkrili u Marijanskoj brazdi bila je među poznatim dubinskim vrstama apsolutni rekorder sve dok prije kratkog vremena jedna japanska znanstvena ekspedicija nije otkrila jednu sličnu ribu na dubini od 8178 metara. Doherty kaže da nas na tim dubinama vjerojatno očekuje još puno iznenađenja: "Dubine su posljednja granica za otkrića na našem planetu. Tamo vladaju takvi uvjeti koji kao da su s nekog drugog planeta", kazala je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 10:55 02.Veljača 2018.

    Dano, jako davno je bilo govora o životu u Marijanskoj brazdi, a današnji "znanstvenici" otkrivaju toplu vodu!

  • vjaceslav 06:42 01.Veljača 2018.

    čuj, "otkrili život tamo (na dubini od 8 km) gdje smo mislili da ga nema" pa se onda navodi da i na samom dnu marijanske brazde (na dubini većoj od 11 km) postoji.