Znanost
4588 prikaza

Otkrili novi organ, cijelo stoljeće mislili da je nešto drugo

Ljudsko tijelo
Public Domain Pictures
Stoljećima je medicina proučavala ravno kroz njega, ne primječujući ga zbog smiješnog razloga

Dandanas udžbenici kažu da je najveći organ u ljudskom tijelu koža, i to zato što na nju otpada prosječno 16 posto tjelesne mase. Sama ideja da bi u 21. stoljeću, nakon toliko nevjerojatnih otkrića stoljeća znanstvenog proučavanja medicine znanstvenici mogli otkriti do sada nepoznat organ koji bi kožu po veličini potisnuo na drugo mjesto, toliko je čudesna da bi ironično baš mogla biti točna.

Cjepivo Možda i vi? Znanost Najavili: U sljedećih 10 g. stižu cjepiva za ove bolesti!

Svoje otkriće, objavljeno u utorak u Scientific Reports skupina znanstvenika nazvala je „intersticij“. Sve je počelo kad su dr. David Carr-Locke i dr. Petros Benias iz Medicinskog centra Mount Sinati Beth Israel istraživali žučne kanale jednog pacijenta, tražeći tragove raka uoči operacije gušterače. Iznenadili su se kad su u tankom sloju tkiva kojim su žučovodi bili obloženi, uočili sićušne šupljine ispunjene tekućinom, koje se nisu poklapale s nikakvom do tada poznatom anatomijom ljudske vrste.

Obratili su se za stručno mišljenje patologu dr. Neilu Theiseu sa Sveučilišta u New Yorku – i time se klupko počelo odmotavati. Ispalo je da se to tanko tkivo kroz naše tijelo proteže uzduž kože u području u kojem se pri tetoviranju ispušta pigment, da je to područje u kojem se zadržavaju vrhovi igala pri akupunkturi. Ispalo je da se proteže i uz crijeva, uz pluća, krvne žile, mišiće...

Intersticij - novi organ | Author: J. Gregory/ Mount Sinai Health System/ CC-BY-ND J. Gregory/ Mount Sinai Health System/ CC-BY-ND

Ispalo je na kraju da je čovječanstvo do sada to tkivo smatralo najobičnijim vezivnim tkivom iz malo je reći prozaičnog razloga – metodom „fiksiranja“ prije promatranja tkiva pod mikroskopom uklanja se tekućina iz tkiva, a to onda za ovo tkivo znači potpuno uništenje strukture. Ono što su znanstvenici zbog toga desetljećima viđali pod mikroskopom, upravo je zbog toga izgledalo kao najobičnije, dosadno vezivno tkivo.

"Taj organ postoji oduvijek, samo što se zahvaljujući napretku u tehnologiji i znanosti došlo do novih spoznaja o njegovoj novoj funkciji za koju treba određeno vrijeme da bi se vidjela, otkrila njezina prava uloga i koje su mogućnosti za poboljšanje zdravstvenog stanja čovjeka", komentirala je Tanja Pekez Pavliško, liječnica obiteljske medicine. 

Čim su znanstvenici shvatili o čemu je riječ, vrlo brzo su zaredale spoznaje da „intersticij“, raspoređen po cijelom tijelu, najvjerojatnije služi za ublažavanje udaraca organa i na kraju i to da je to tkivo povezano s limfnim sustavom. U tom trenutku stvari su probile i granice spektakularnog, jer se otvorila realna mogućnost da u tom tkivu leži odgovor širenja karcinoma s jednog organa na drugi preko limfnog sustava, kao nesretna posljedica postojanja sustava u našem tijelu koje štiti organe od naglih potresanja i udaraca.

Stale su se rojiti ideje; među ostalima i da se tu krije mnoštvo odgovora na do sada neriješena ili ne do kraja riješena pitanja upalnih procesa, čak sve do sasvim novih dijagnostičkih metoda odavno poznatih bolesti, rješavanja nekih problema vezanih s ožiljcima, pronalaženja odgovora na pitanje kako točno funkcionira akupunktura.

Stara žena MOŽE LI SE IZBJEĆI? Znanost "Umrijeti od starosti" - što to zapravo znači?

Znanstveni članak objavljen je tek u utorak i naravno da nikakvo slaganje oko toga da je to doista sasvim novi organ, ne može nikako doći u obzir. Međutim, riječ je bez greške o tkivu koje je iste strukture na različitim mjestima, koje je povezano i koje, sve upućuje na to, u svim svojim dijelovima ima istu funkciju. Drugim riječima, to bi doista trebao biti sasvim novi organ.

"U tijelu je što se tiče anatomije otkriveno sve, ali što se tiče fiziologije još je daleki put pred nama da se otkrije potpuna funkcija svakog organa, dijela organa i slično", naglasila je Pekez Pavliško . 

Medicina iz dana u dan strahovito napreduje, naglašava i dodaje kako se slični primjeri mogu pronaći i u farmakologiji, kada se npr. jedan lijek koristi za liječenje jednog stanja pa se slučajno otkrije kako dobro djeluje i na neku drugu bolest. Veliki napredak tehnologije i znanosti omogućava znanstvenicima dodatni uvid u ljudski organizam koji se mijenja iz dana u dan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.