Znanost
9214 prikaza

Otkrili novi fenomen: Oluje koje izazivaju stotine zemljotresa

Uragan
Wikipedia Commons
Valovi kotrljaju more sve dublje, na kraju poput divovskog čekića udara o dno, jedan uragan izazvao je čak 300 potresa

Uragani i zemljotresi su sami po sebi dovoljno loši. Sad ih zamislite zajedno. To je vrsta oluje, fenomen koji je upravo otkrio tim istraživača pod vodstvom Wenyuan Fana, profesora i seizmologa sa Sveučilišta Florida. Otkrića su objavljena u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters, prenosi CNN. Nije ipak tako strašno kako zvuči.

Fan je to ovako objasnio. Kad su uragani (ili sjeveroistočnjaci ili zimske oluje) u atmosferi, oni stvaraju posebno velike valove na površini mora, koji se potom šire i stvaraju druge vrste valova sve više u morske dubine, te na kraju valovi mogu prodrijeti sve do morskog dna.

Zemlja Fenomen Znanost Zemlja je zvonila kao zvono 20 minuta - a nitko ne zna zašto

Međudjelovanje između tih sekundarnih valova i morskog dna dovodi do posebnog tlačnog pritiska na morsko dno ili, drugim riječima, dolazi do učinka udaranja čekića o morsko dno.

To čekićanje na kraju mjere seizmometri. Ovakve potrese isprva se odbacivalo kao "seizmičku buku", da bi Fan i njegovi suradnici otkrili da ti udarci uslijed "učinka čekića" doista dovode do pravih malih potresa, koje oni zovu "olujotresi", a koji su obično magnitude 3,5. Pomicanje tla pri njima je maleno i ljudi ih u pravilu ne mogu osjetiti, kazao je Fan. Po ljude to i nije toliko značajno.

"Uvijek volim ponoviti da olujotrese izazivaju oluje. Dakle, kada se dogode ekstremne oluje, mislim da nam je to prva briga", rekao je za CNN.

Stvar je u tome da to što su otkrili nije beznačajno. Fan objašnjava da se sve u prirodi isprepliće, tako da bi te oluje mogle imati učinke na prirodu koji još nisu proučeni. Također je rekao da bi ove spoznaje mogle imati veliki utjecaj na pomorske aktivnosti, poput plovidbe brodova, a i mogle bi pomoći znanstvenicima da još bolje razumiju strukturu Zemlje.

Oluja u Zagrebu Otopili smo Arktik Znanost Svibanjski orkani u Hrvatskoj: Čeka nas kataklizma

Fan i njegov tim fokusirali su se na razdoblje između 2006. i 2015., u kojem su otkrili 14.077 oluja, odnosno više od tisuću svake godine. Objasnio je da to koliko će neki uragan ili oluja dovesti do stvaranja olujotresa, ovisi o lokaciji. Kao primjer koristio je uragan Sandy.

Iako je na kopnu taj uragan bio izuzetno snažan, nije uzrokovao olujotrese tijekom prolaska uz obalu u New Jerseyu, rekao je Fan. Uragan Bill, međutim, u 2009. stvorio je oko 300 olujotresa tijekom kretanja prema sjeveru, pokraj tog istog New Jerseyja. Razlika je trag uragana. Kad se staza poravna s određenim područjima na morskom dnu, vjerojatniji su olujotresi čak i ako je oluja slabija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:01 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 10:19 24.Listopad 2019.

    bum bum