Znanost
6677 prikaza

Otkrili izvor misterioznog signala iz svemira

Crna rupa
Thinkstock
Od prvi puta kad su zabilježeni 2007., 18 radio signala bili su velika zagonetka

Misteriozni signal koji dolazi iz dubine svemira napokon je povezan sa svojim izvorom. Brzi radio izboji ili FRBs (fast radio bursts) predstavljaju veliku enigmu za znanstvenike još od kada su prvi puta otkriveni 2007. Nitko ne zna odakle bi mogli dolaziti ili pak zašto, a nagađanja objašnjenja su išla od ogromnih zvijezda i letjelica do izvanzemaljaca te materijala koji izbacuju crne rupe, piše The Independent.

FRB-i su moćni, no vrlo kratki radio valovi koji ne traju dulje od milisekunde. 

Prvi od njih je otkriven uz pomoć Australia's Parker teleskopa 2007., a od tada ih se čulo 17, no samo jedan od njih se čuo u nekoliko navrata.

Ponovljeni signal znanstvenici su analizirali šest mjeseci kako bi utvrdili točno s kojeg mjesta dolazi.

- Čini se kako je njegovo porijeklo daleka patuljasta galaksija udaljena više od tri milijarde svjetlosnih godina - objavili su.

Ponavljajući zvuk nazvali su FRB121102 te nije isključeno kako on ili neki drugi signali mogu dolaziti iz galaksije u neposrednoj blizini Mliječne staze

Ono što je misterij učinilo još većim je to da su se radio signali javljali praćeni upornim i slabim radijskim emisijama. Daljnje promatranje s visokom preciznosti pokazalo je da dva emisijska izvora ne mogu biti međusobno udaljena više od 100 svjetlosnih godina.

Zvijezde | Author: Pixabay Pixabay

- Vjerojatno im je porijeklo isti objekt ili su nekako fizički spojeni jedan s drugim - smatra znanstvenik Benito Marcote iz Nizozemske.

Što je proizvelo sam zvuk ostaje nepoznanica, a kao vrlo vjerojatno objašnjenje se navodi super-gusta neutronska zvijezda s vrlo jakim magnetskim poljem, okružena ostacima zvijezdane eksplozije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.