Znanost
26083 prikaza

Otkrili divovsku podmorsku rupu i zaronili u nju

Blue Hole, Australija
Instagram
Jedna je od najvećih u svijetu i nevjerojatno je da je bila neprimijećena sve do danas

Skupina ronilaca nedavno je istražila Blue Hole u Velikom koraljnom grebenu kod Australije. Duboka rupa u morskom dnu nalazi se 200 kilometara sjeveroistočno od Otoka Dayfream. Riječ je o velikoj šupljini u morskom dnu, otvorenoj prema površini, okruženoj otočićima sačinjenima od vapnenca ili od koraljnog materijala. Nastala je tijekom posljednjeg ledenog doba kada je razina mora bila puno niža nego što je danas.

Tijekom vremena, dok je to područje bilo kopno, kiše i kemijski nagrizajuće otopine rastopile su vapnenačko tlo i stvorile su velike špilje, slično kao i u krškom području u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Da bi nakon još nekog vremena svod tih špilja popustio, pri čemu su nastale ovakve danas podmorske provalije. A s postepenim zatopljavanjem nakon što se okončalo ledeno doba, ove su se šupljine ispunile vodom jer je razina mora počela nezaustavljivo rasti.

Independent navodi da je Johnny Gaskel, marobiolog iz Whitsundaysa, podijelio na Instagramu fotografiju uz koju je dopisao: "Blue Hole su geolozi ranije opisivali navodeći da bi mogla biti starija čak i od čuvene Great Blue Hole u Belizeu. Ovo mjesto je jedno od najslabije istraženih dijelova Velikog koraljnog grebena. Kako bismo stigli do ovog mjesta morali smo putovati 10 sati tijekom noći da bi nas dočekalo savršeno vrijeme i savršena plima. I vrijedilo je."

On je napisao i to da su zidovi ove rupe pod morem vrlo nalik lokaciji koju su istraživali nekoliko tjedana ranije, samo što je ova rupa dublja i skoro savršeno okrugla. "Jučer smo ronili nešto dublje od 20 metara, prije nego što smo naišli na kose sedimente koji su nas polako počeli usmjeravati prema središtu. Bilo je divno vidjeti zdrave koraljne kolonije."

Gaskel je nedavno za Huffington Post kazao da je ovu veliku podmorsku rupu otkrio, ne baš sasvim slučajno, ali naprosto tako što je pretraživao Google Maps. I jednom kad je uočio nešto neobično, odlučio je tamo se zaputiti. Otkriće zdravih koralja u njoj posebno je ohrabrujuće zbog toga što je Veliki koraljni greben u protekle dvije godine prošao dva razdoblja odumiranja kada su povišene temperature mora dovele do toga da koralji gube svoje alge koje im daju boju.

Veliki koraljni greben u Australiji | Author: REUTERS REUTERS

Tako dolazi do blijeđenja koralja. Ukoliko temperatura mora na vrijeme opadne, koralji mogu preživjeti. No, za one koralje kod kojih je proces uzeo previše maha, više nema spasa. Blue Hole u Belizeu široka je 300 metara i 125 metara je duboka. Smatra ju se najvećom takvom u svijetu, dok je najdublja na svijetu podmorska rupa u Južnokineskom moru, duboka 301 metar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.