Znanost
3426 prikaza

Otkrili da rak mozga mogu liječiti - virusima

Mozak
Thinkstock
Jedini je problem znanstvenicima bio kako natjerati viruse da odu u tumor, ali uspjeli su

Bilo ih je devet, svi su redom bili na redu za operaciju brzorastućih glioma, takvih tumora mozga kod kojih su prognoze vrlo loše. Nije se imalo što za izgubiti i zato su im, nekoliko dana prije operacije, svakome intravenozno ubrizgali u krvotok po jednu dozu s reovirusima.

A kad su im nakon operacije izvadili tumore i stali ih pregledavati, vidjeli su da su u samo nekoliko dana tumori očito pretrpjeli gadnu štetu na staničnoj razini, uslijed "nečega", naravno. Znanstvenici sa Sveučilišta u Leedsu i Instituta za istraživanje karcinom u Londonu ovime su dokazali da sasvim obični virusi, onakvi kakvi se nalaze u prirodi i ne pretjerano gadno napadaju životinje ili čak i biljke, mogu djelovati poput imunoterapije u liječenju tumora mozga.

Lijekovi u bolnici Spašava živote Znanost Revolucionarni lijek slučajno i za infarkt i za rak

Pa čak i drugih tumora koji su se proširili na mozak. Znanstveni članak s detaljima ovog fantastičnog otkrića objavio je Science Translational Medicine. Znanstvenici su uvjereni da na ovaj način mogu liječiti tumore ciljano, jer se pokazalo da su virusi zarazili isključivo stanice tumora, a da su normalne stanice ostavili na miru.

Znanstvenici iz Leedsa i Londona sada kreću u nova testiranja ovog pothvata. Da bi virusi mogli djelovati na ovaj način bilo je jasno još otkako su 1915. Frederick Twort i Felix d'Hérelle otkrili izvjesne "fage", zapravo viruse koji napadaju bakterije i proždiru ih, preciznije, otkako je d'Hérelle naknadno smislio koncept terapije pomoću takvih virusa a protiv bakterija. Idejom uništavanja stanica raka virusima čak se bavila i znanstvenofantastična književnost prvog reda.

Problem s tumorima mozga je do sada bio u tome što se smatralo da virusi ne mogu biti u stanju prodrijeti iz krvotoka u mozak kroz barijeru kojom je mozak zaštićen. Jedini preostali način bio bi direktno unošenje odabranih i prilagođenih virusa u mozak, a to je bilo i rizično i neprimjenjivo u mnogim slučajevima, uopće, nije se isplatilo pretjerano uzimati u obzir.

Tumor u mozgu | Author: Eric Lewis/ Flickr/ CC SA 2.0 Eric Lewis/ Flickr/ CC SA 2.0

Sada su znanstvenici uspjeli postići da se virusi probiju iz krvi u mozak. Nakon što su dobili izvađene tumore i stavili ih pod mikroskop, shvatili su da su reovirusi, kad su već doprli do stanica tumora, isprovocirali imunološki sustav organizma. Tako dugo dok virusi nisu bili u stanicama tumora, organizam stanice uopće nije doživljavao kao nešto što polako ubija ljudsko tijelo.

"Naš imunološki sustav nije posebno dobar u 'uočavanju' raka, djelomično zato što stanice raka nalikuju zdravim stanicama, a djelomično zato što su stanice raka jako vješte u tome da 'kažu' stanicama imunološkog sustava da se okrenu na drugu stranu", objasnio je Alan Mercher, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u ovom pokusu, na stranicama Sveučilišta iz Leedsa ovaj problem.

Ali, u ovom slučaju s primjenom reovirusa pri karcinomu mozga, kad bi se virus našao u kojoj stanici, organizam je odjednom žestoko stao bombardirati zaražene stanice T-limfocitima i ubijati ih. Organizam je svaku takvu stanicu bez pogreške detektirao kao opasnu. Znanstvenici su u tkivu koje su zahvatili reovirusi pronašli visoke razine interferona, proteina koji aktivira obrambeni sustav naših organizama, jedno od onih čudesa koje dr. Gregory House povremeno spominje u popularnoj seriji.

Alzheimerova bolest Medicina Znanost Lijek za jednu od najtežih bolesti bit će spreman za 10 godina

Ovakav uspjeh s poigravanjem reovirusa u tumorima mozga otvara svu silu rješenja i kao samostalna imunološka terapija pri karcinomima, ne samo mozga, i kao dodatna terapija nakon operativnih zahvata i tijekom kemoterapija. A nuspojave? Nije da su se žalili, dapače, nakon takvog spašavanja života revolucionarnom metodom pacijenti su više zabavljajući se prijavljivali da imaju simptome gripe otprilike srednjeg intenziteta, što je prošlo već za nekoliko dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.