Znanost
11668 prikaza

Otkrili brod za kojeg su mislili da ne postoji

Jedrenjak
Getty images
Identifikacija je bila zeznuta radi prijevoda sa starogrčkog jer prevoditelji nisu imali arheološke materijale na kojima bi temeljili interpretaciju Herodotovih riječi.

Godine 450 prije Krista grčki je povjesničar opisao brod koji nikada nije pronađen. Kada je antikna luka Herakleion pronađena u Egiptu, pronađeno je i sedamdesetak potonulih brodova.

Jedan brod, brod 17, nevjerojatno nalikuje Herodotovom opisu, piše Big Think.

"Od stabla bagrema odrezali su komade drva duljine oko dva lakta i složili ih kao cigle, pričvršćujući čamac zajedno tako što su kroz dvodijelne komade pričvrstili veliki broj dugih vijaka; i kad su zajedno privezali čamac, postavili su križeve po vrhu, bez rebara za strane; i unutar njih zatvaraju šavove papirusom", piše Herodot u svojoj "Historiji".

Tvrdi da je gradnji svjedočio tijekom svojih putešestvija diljem Egipta. Neobičan je to način sastavljanja broda, pa su mnogi mislili da je uvaženi povjesničar pogriješio u svom opisu.

Godine 2000-te Heracleion je otkriven na zapadnom ušću Nila u Mediteran u ekspediciji koju je vodio arheolog Franck Goddio. Do sada su pronašli više od 70 brodova iz osmog do drugog stoljeća prije Krista i čini se da je Herodot znao o čemu je govorio. Neki su baš takvi kako ih je on opisao.

Baris brod | Author: wikipedia wikipedia
Brod, nazvan brod 17 od strane arheologa, datira negdje između 664. i 332. godine prije Krista. Bio je potopljen u mulj Nila gotovo 2.500 godina, ali je zapanjujuće dobro očuvan, što arheolozima omogućuje da otkriju i istraže oko 70 posto nekadašnjeg izgleda trupa. Njihovo istraživanje objavio je Centar za pomorsku arheologiju Sveučilišta Oxford pod imenom "Ship 17: a baris from Thonis-Heracleion" (baris se naziva ta vrsta broda).

Direktor Centra, dr. Damian Robinson za Guardian je rekao da "tek kad smo otkrili tu olupinu shvatili smo da je Herodot bio u pravu, ono što je on opisao bilo je upravo ono u što smo gledali."

Identifikacija je bila zeznuta radi prijevoda s izvornog starogrčkog, vjerojatno zato što prevoditelji nisu imali arheološke materijale na kojima bi temeljili svoju interpretaciju Herodotovih riječi. 

Na primjer, duga unutarnja rebra koja je Herodot opisao nikada prije nisu viđena , što je dovelo do zabune o onome o čemu je govorio. 

Grad Uruk Uruk Life Najstariji grad na svijetu iskopan je 1850. godine

"Onda smo otkrili ovaj oblik gradnje na ovom određenom brodu i shvatili da je to apsolutno ono što je Herodot opisivao. Naprosto vam postane jasno", kaže Robinson.

Jedan od arheologa iz ekipe, Alexander Belov, kaže da bliska usporedba teksta "Historia" i nalaza pokazuje da se Herodotov opis "točno poklapa s dokazima". U svom radu iz 2013. godine, analizirajući barisov navigacijski sustav, Belov je napisao kako "spojnice daske broda 17 su raspoređene na način koji mu daje izgled "opeke". Tako je to opisao je Herodot." 

Belov sugerira da je moguće da je ovaj baris došao iz samog brodogradilišta kojeg je Herodot posjetio, pa je zato detaljan opis toliko točan. Ipak, ovaj je 27-metarski baris malo duži od onog o kojem piše povjesničar, što može objasniti time da je svaki brod jedinstven te da su se s vremenom radile izmjene.

No, otkriće pokazuje da je mudri Herodot točno znao o čemu piše.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.