Znanost
24414 prikaza

Otkrijte simptome najsmrtonosnijeg raka za žene

Žena na pregledu kod liječnika
Thinkstock
Rak jajnika nazivaju i tihim ubojicom jer ne daje puno simptoma, a iznimno je agresivan

Rak jajnika prvi je po smrtnosti među malignim bolestima reproduktivnih organa, a zbog njegovih se zbunjujućih simptoma često naziva i tihim ubojicom. Iako je po po učestalosti malignih bolesti kod žena nalazi na petom mjestu, ono što ga čini osobito zlokobnim je njegova agresivnost, odnosno stopa smrtnosti koja je izrazito visoka. 

Jedan od razloga za to, osim što kao rak spolnog sustava koji se bazira na hormonima te brzo metastazira krvnim putem, je činjenica kako se obično otkriva tek u 3 ili pak 4 stadiju - što je poražavajuće, ističu liječnici.

Rak jajnika često se nalazi u oba jajnika, a širi se neposrednim širenjem na okolne organe (mokraćni mjehur, maternica, debelo crijevo), po trbušnoj šupljini stanicama oljuštenim od tumorske mase, putem limfe, te putem krvi u udaljene organe.

Što povećava rizik oboljevanja?

Iako je točan uzrok nepoznat, važan faktor u nastanku bolesti je genetska predispozicija, prethodne zloćudne bolesti, dugotrajne hormonalne terapcije (umjetne oplodnje i sl.), rizik je veći kod žena koje nisu rađale. Iako je pojavnost najveća među ženama u dobi od 55-e do 75-e godine života, ova vrsta raka sve se češće javlja i kod žena mlađih od 25 godina.

Znak da je vrijeme za sistematski

Ako odjednom izgubite ili dobijete više od pet kilograma, a ne mijenjate svoje prehrambene ili navike vježbanja, a ta se praksa nastavlja danima, to je očit znak da u organizmu nešto nije u redu. Većina oboljelih od raka potvrdili su kako su mjesecima mršavjeli prije odlaska liječniku, a iako to može biti znak prekomjernog rada štitnjače ili pak dijabetesa, veće promjene u težini zahtijevaju opsežan sistematski pregled.

Simptom koje imaju, a ispočetka ignoriraju sve pacijentice

Stručnjaci ističu kako je upravo nadutost prvi znak pojave bolesti, a ona se kasnije razvija u probleme s obavljanjem male i velike nužde, bolove u leđima te zdjelici. Kod pojave ovih simptoma treba napraviti ultrazvuk, ginekološki pregled, kao i izvaditi tumorske markere u krvi.

Ostali simptomi

  • tupa bol u donjem dijelu trbuha
  • smetnje u probavi i prehrani
  • bolovi u križima
  • promjene u mokrenju
  • bolni vjetrovi
  • zatvor
  • slabost
  • anemija
  • gubitak apetita
  • otežano kretanje
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.