Znanost
36650 prikaza

Otkrijte simptome najčešćeg oblika raka

Bolnica
Thinkstock
Gledano po tome koji rak pogađa najveći broj muškaraca i žena u zapadnim zemljama, rak debelog crijeva je postao najveća pošast

Rak debelog crijeva je u top dva vodeća uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.

Od 100.000 stanovnika u Hrvatskoj godišnje oboli 53 muškarca i 41 žena te predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica kako sve više mladih obolijeva od ove vrste karcinoma, prvenstveno zbog nezdravih prehrambenih navika i sjedilačkog načina života. Stručnjaci kao glavni krivac za povećanje broja pacijenata navode prehranu bogatu životinjskim masnoćama uz premalo vlakana te pretilost.

Simptomi razvoja bolesti - koji zahtijevaju pregled liječnika

  • Poremećaji crijevne funkcije - epizode proljeva, zatvora 
  • Stalan osjećaj nadutosti
  • Promjena u navikama pražnjenja crijeva 
  • Krv i sluz u stolici 
  • Crna stolica
  • Anemija 
  • Gubitak tjelesne težine 
  • Neobjašnjiv umor 
  • Bolovi u abdomenu

Na ovom linku možete izračunati svoj rizik dobivanja raka debelog crijeva u roku od pet minuta.

Pregled koji spašava život

Za nastanak raka debelog crijeva treba mnogo vremena, no nasreću, u najvećem broju slučajeva moguće ga je spriječiti relativno jednostavnim postupkom odstranjenja polipa iz debelog crijeva - kolonoskopijom.

To je pretraga pri kojoj liječnik kolonoskopom pregledava lumen debelog crijeva. Debelo crijevo je dio crijeva koji dolazi nakon tankog, a njegov posljednji dio zove se rektum, gdje je stolica (feces) pohranjena prije nego što se isprazni kroz prolaz (anus, čmar).

Vrlo je važno da se od navršene 50. godine svake dvije godine napravi test na skrivenu krv u stolici te da se, ako je nalaz pozitivan, napravi i kolonoskopski pregled.

Ako netko ima među krvnim srodnicima nekoga tko je bolovao od raka debelog crijeva ili neke od nasljednih polipoznih sindroma, ovaj pregled treba napraviti ranije. Malobrojni su slučajevi oboljelih od raka debelog crijeva već u dobi 25-30 godine, a pojavnost raste od 40. godine

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.