Znanost
2454 prikaza

Opasan nogomet: "Zabranite udaranjem lopte glavom"

Svjetsko prvenstvo u nogometu
REUTERS
Nogomet je opasan sport, reći će mnogi znanstvenici, a posebno opasno je udaranje lopte glavom

Udarci glavom u nogometu trebali bi biti zabranjeni za sportaše ispod 18 godina, smatra jedan od vodećih stručnjaka na polju ozljeda mozga dr. Bennet Omalu. Otkrio je kako nogometaši imaju veći rizik od obolijevanja od kronične traumatične ozljede mozga encefalopatije.

Ovo stanje ima dugoročne posljedice a uzrokuju ga česte traume glave. 

"Nema smisla kontrolirati objekt koji putuje velikom brzinom glavom. Mislim da bi, eventualno, trebali ograničiti udarce glavom. To je opasno", naglašava. 

Smatra kako djeca ispod 18 godina u nogometu ne bi trebali glavom udarati loptu.

"Djeca ispod 12 i 14 godina trebali bi igrati manje kontaktan oblik nogometa kojeg bi za njh trebali razviti. Djeca između 12 i 18 mogu igrati ali ne bi trebali udarati loptu glavom. Znam da je ovo teško čuti ali znanost se razvija. Mi se mijenjamo s vremenom i društvo se mijenja. Vrijeme je i da mi promijenimo neke svoja ponašanja", naglašava, piše BBC. 

Istraga smrti bivšeg nogometaša Engleske i West Broma Jeffa Astlea, čija je nogometna karijera trajala 18 godina, pokazala je kako je preminuo uslijed ozljede mozga, potaknute udarcima glavom teških kožnih lopti. Preminuo je 2002. godine u dobi od 59 godina nakon desetogodišnje borbe s Alzheimerom

Svjetsko prvenstvo u nogometu Sportski duh Life Pakao prvenstva: Dobiju potres mozga i nastave igrati

Njegova kćer pokrenula je istragu o mogućoj povezanosti trauma mozga i udaraca lopte. 

"To je sada već činjenica. Sada više ne pretpostavljamo da su mnogi drugi igrači možda umrli zbog iste bolesti kao moj otac, to je sada već činjenica", naglašava Dawn. 

Njezini posljednji komentari stigli su nakon smrti Roda Taylora, bivšeg krila Portsmoutha, Gillinghama i Bournemoutha, koji je preminuo u travnju. Njegova kćer Rachel Walden rekla je kako udarci glavom ne bi trebali biti zabranjeni već bi umjesto toga nogometne organizacije i savezi trebale biti veća potpora bivšim igračima i njihovim obiteljima. 

Šime Vrsaljko Moderno čudo Life Nastavili su trčati i kada su im tijela vrištala da stanu

"Demencija od koje je moj otac bolovao uzrokovana je udarcima glavom i potresima mozga. Ne možemo čekati da oni umru prije nego im pomognemo, već im trebamo pomoći odmah. Mi ne krivimo nogometne klubove ili klubove za koje je igrao. Ovdje nije riječ o tome da se izmjeni igra, već je riječ o tome da nogometne asocijacije preuzmu odgovornost za svoje članove u trenutku kada su im potrebni", naglašava Walden. 

Nekolicini poznatih bivših igrača dijagnosticirana je demencija, a između ostalog i osvajačima svjetskog kupa 1966. godine Nobby Stilesu, Martinu Petersu i Ray Wilsonu. Među njima su i legende Liverpoola Ron Yeats i Tommy Smith te kapetan Celtica Billy McNeill.

"Ljudski mozak 'pluta' unutar naše lubanje poput balona pa kada glavom udarite loptu mozak doživi šok. Oštetite mozak prilikom tog udarca. Bavljenje nogometom povećava rizik od ozljeda mozga u danima kada ste stariji i podiže rizik od razvoja demencije", naglašava Omalu

Profesionalni sport pokušava se na niz način boriti protiv ozljeda glave. Zamjene u slučaju potresa glave ili sumnje na istu, uvedene su u kriketu, a dužnosnici u ragbiju predstavili su akcijski plan kako bi taj sport učinili puno sigurnijim.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar monster_from_id
    monster_from_id 17:01 13.Kolovoz 2018.

    opasno je i trčati, mogli bi se poslkliznuti pasti i slomiti ruku. Dakle hitno zabranit. i obavezne kacige , ko biciklisti i skijaši.