Znanost
1385 prikaza

Od 2019. NASA-ine astronaute na ISS slat će Musk, evo kako

Falcon Heavy, SpaceX
SpaceX
Američka svemirska agencija više ne bi trebala ovisiti o Sojuzima, nakon godina posla i milijardi dolara smislila je rješenje

Američka svemirska agencija NASA objavila je da će se prvi let rakete SpaceX s dvoje astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dogoditi u lipnju 2019., javlja HINA. Nakon toga, dva mjeseca kasnije, do ISS-a bi trebala odletjeti svemirska letjelica koju je konstruirao Boeing. U kalendaru je već došlo do više odgoda, kao što je često slučaj u području svemirskih istraživanja. Ovaj korak, da SpaceX prevozi ljude na ISS, najavljen je još prije više od dvije godine, u lipnju 2016.

 

Lansiranje Falcona Ravno u svemir Znanost Prvi u povijesti reciklirao i raketu i kapsulu za ISS

Bio je to rezultat uspješnog prijevoza tereta na ISS svemirskom letjelicom Elona Muska, te je tada, 2016., najavljeno da će SpaceX astronaute prevoziti od 2017. godine. Sada se taj rok produljuje do 2019., ali je za očekivati da će ovaj put do toga doista i doći zato što NASA-in ugovor s Rusijom istječe u studenom sljedeće godine.

Datumi bi se mogli ponovno izmijeniti kako se rok za lansiranje približava, rekao je Phil McAlister, direktor privatnih letova NASA-e. No, ovaj put NASA-i zbilja ne bi bilo zgodno da se letovi SpaceX-om prolongiraju za više od nekoliko mjeseci.

"To su nove letjelice a ekipe inženjera imaju puno posla prije nego sustavi budu spremni za let", rekao je.

Ta dva leta smatraju se pokusnima: dvojica astronauta iz svake od letjelica provest će dva tjedna na ISS-u a potom se vratiti na Zemlju. Prije toga, SpaceX obavit će testiranje bez astronauta u siječnju 2019., a Boeing u ožujku. Od 2011. NASA mora koristiti mjesta na ruskim Sojuzima kako bi slala svoje astronaute na ISS.

Falcon Heavy, SpaceX | Author: SpaceX SpaceX

NASA je u rujnu 2014. godine potpisala 2,6 milijardi dolara vrijedan ugovor sa SpaceX-om i 4,2 milijardi vrijedan ugovor s Boeingom. Slanje astronauta na ISS uz partnerstvo s američkim kompanijama značilo bi da se NASA više ne bi morala oslanjati na Rusiju. SpaceX-u će ovo biti prvi putnici na letjelici jer su dosad prevozili samo teret. Prije dvije godine navodilo se da namjeravaju koristiti Falcon 9 raketu i Dragon letjelicu, koja bi trebala biti u stanju prevoziti do 4 astronauta i oko 100 kilograma opreme.

Musk u međuvremenu sa svjom raketnom tvrtkom nije stajao skrštenih ruku. Uspio je reciklirati i raketu i kapsulu, čime je ušao u povijest kao onaj kome je to prvom pošlo za rukom. Prije toga je u veljači ove godine upriličio onaj spektakl s lansiranjem svog automobila Tesla na Mars. A između svega ostalog, uspjelo mu je i da izvede istodobno slijetanje čak tri Falcon rakete odjednom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:57 07.Listopad 2018.

    musk moze jer ima novca.