Znanost
11777 prikaza

Novo otkriće riješit će najveću tajnu piramida

Piramide u Egiptu
Thinkstock
Pitanje kako su robovi podizali blokove teške tonu i tako gradili drevne građevine istražuju znanstvenici

Misterija o tome kako su nastale drevne piramide jedna je od onih koja je poslužila kao dobra inspiracija za knjige, filmove, serije i priče. No i danas pitanje kako su robovi podizali blokove teške tonu izaziva veliki interes znanstvenika, a čini se kako su se odgovoru na to pitanje možda približili posljednjim otkrićem. 

Znanstvenici koji proučavaju drevne inskripcije tijekom proučavanja egipatskog kamenoloma, pronašli su, sasvim slučajno, rampu sa stepenicama i serije onoga za što vjeruju da su rupe, 'post holes' što ih dovodi do razmišljanja kako je posao prenošenja, tegljenja kamenih blokova s kojima su se gradile piramide, bio brži i završen puno prije nego se to dosada mislilo. 

U kamenolomu alabastera u Hatnubu, sjeverno od grada Luksora pronađena je 4500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište. Sustav je to koji se sastoji od centralne rampe i dva para stepenica sa svake strane, piše Business Insider. 

Vrišteća mumija Misterija Znanost Konačno otkrivena tajna 'Vrišteće mumije'

''U stepeništu su rupe koje su držale snažne drvene stupove. Graditelji su podizali blokove od alabastera na drvene kosine, a za povlačenje blokova služili su se sustavom užadi omotanih oko potpornja postavljenih kao kolotura koji im je omogućavao da pomiču masivne blokove po kosini od 20 stupnjeva ili više od toga'', rekao je Yannis Gourdon s francuskog Instituta za arheologiju. 

I dok postoji niz teorija o tome kako su se gradile drevne piramide, struktura koju je pronašao ovaj znanstveni tim, iz perioda gradnje piramide u Gizi, puno je strmija nego što se ranije mislilo da je moguće. Ovaj pronalazak sugerira da su graditelji blokove mogli vući iz oba smjera, umjesto da ih vuku iza sebe. Smatraju da su se blokovi podizali i transportirali iz kamenoloma, a oni ispod bloka koristili su punktove kako bi kreirali sistem za vuču dok su ovi iznad povlačili simultano. 

Vjeruju kako je riječ o značajnom otkriću koje pokazuje kako je posao gradnje mogao biti puno prije obavljen iako je i dalje uključivao težak rad velikog broja ljudi, piše The Guardian. 

Mumije pronađene u rujnu 2017. kod Luxora Stari Egipat Znanost Mumije: Otkrili cijelu obitelj faraonovog zlatara

"Sistem kojeg smo otkrili naslućuje kako je više ljudi odjednom moglo povlačiti blokove s većom silom i tako blokove pomicati puno brže'', rekao je Roland Enmarch sa Sveučilišta Liverpool i direktor projekta koji je odgovaran za otkriće Hatnub Survey.

Riječ je o nedavnom otkriću koje bi uskoro trebalo biti prikazano i u znanstvenim časopisima. Rekao je kako su potrage za alabasterom, kao i inskripcije koje su proučavali, poznate egiptolozima duže vrijeme. Prvi ih je otkrio Howard Carter, engleski egiptolog, čije je najveće otkriće grobnica faraona Tutankamona.

Originalni fokus njegovog tima u početku nije bila rampa koja je vodila u unutrašnjost kamenoloma, već pažljivo dokumentiranje inskripcija koje su tamo pronađene. No njihovu pažnju ubrzo je privukla konstrukcija, i ono što bi im mogla reći o načinu gradnje piramida. Iako još nije razjašnjeno kako su se blokovi podizali na bočne strane piramida, otkriće rampe moglo bi dati neke nove smjernice u razumijevanju same tehnike građenja.

Inskripcije su im pomogle da preciziraju datum rampe na razdoblje Keopsa, koji je dao sagraditi Veliku piramidu u Gizi. Iako nema dokaza kako se metoda koristila kako bi se izgradio taj spomenik, Enmarch kaže kako bi bilo razumno pretpostaviti da se ta tehnika koristila u Egiptu u to vrijeme. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:02 07.Studeni 2018.

    bili su graditelji dobri