Znanost
9344 prikaza

Novo otkriće: Mjesec se nalazi u Zemljinoj atmosferi

Apollo 8 i Zemlja
YouTube screenshot
Ovo će otkriće znanstvenicima pomoći u potrazi za planetima s vodom izvan sunčevog sustava

Mjesec i Zemlju povezuje puno više nego što smo i zapravo svjesni. Čini se kako se vanjski dio zemljine atmosfere proteže puno daleko izvan mjesečeve orbite. Zapravo njegova dužina je dva puta viša od udaljenosti do Mjeseca. 

Ovo otkriće je produkt opservacija Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), svemirske letjelice koja istražuje Sunce, Sunčev sastav, te njegovo magnetsko polje, sunčev vjetar i baklje, te unutrašnjost Sunca (ispod korone).

SOHO je lansiran 1995. godine i s njim upravljaju Europska svemirska agencija i NASA.

Zemljina geokorona | Author: ESA ESA
Mjerenja prikupljena tijekom 20 godina pružaju novi uvid u ovu studiju koja je došla do niza novih, nevjerojatnih otkrića. Podaci su pokazali kako se geokorona, krajnji vanjski dio zemljine atmosfere, proteže oko 630.000 km od nje, udaljenosti 50 puta više od zemljina promjera, piše BigThink.

Igor Baliukin iz ruskom instituta za istraživanje Svemira, koji je i glavni autor studije, objašnjava kako "Mjesec plovi zemljinom atmosferom".

Geokorona se pojavljuje tamo gdje atmosfera planeta dolazi u kontakt sa vanjskim dijelom svemira. To je zapravo oblak vodikovih atoma. Između 1996. i 1998. godine instrument SWAN na letjelici SOHO, mogao je koristiti senzore kako bi pratio taj vodikov trag i tako odredio i rubove geokorone. 

Slika udaljene strane Mjeseca MJESEC Znanost Povijesna fotka Zemlje i tamne strane Mjeseca

"Podaci koji su prikupljeni prije dosta godina mogu se iskoristiti i za nove znanstvene podatke. Ovo otkriće naglasilo je vrijednost podataka prikupljenih tijekom 20 godina, izuzetnim radom SOHO-a", naglasio je znanstvenik Bernhard Fleck.

Osim što će nam pomoći u boljem razumijevanju atmosfere, ovo otkriće može nam pomoći i u potrazi za planetima s vodom izvan našeg sunčevog sustava. Otkriće prisustva vodika u vanjskoj atmosferi može značiti i da postoji prisustvo vodene pare u blizini površine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Adam 17:40 02.Travanj 2019.

    ***

  • BESTpartizan 11:05 29.Ožujak 2019.

    ma je