Znanost
15310 prikaza

Nova teorija: Moderni Isus zapravo je papin sin

Scena iz filma Pasija
1/4
Screenshot Youtube
Lik i djelo Isusa iz Nazareta i danas su izvor prijepora brojnih istraživača

Tko je zapravo bio model za lik Isusa Krista? Jedna od teorija u koju je teško povjerovati je Cesare Borgia. Mislilac Machiavelli u svojoj knjizi 'Vladar' opisuje ga kao beskrupuloznog lika koji nije birao sredstva, pa se čak i vjeruje da je napisao ovo djelo inspiriran Cesareovim likom i nedjelima.  

Zahvaljujući njegovom ocu - koji je 1471. postao papa Aleksandar VI - Cesare, iako izvanbračni sin, postao je biskup u dobi od 15 godina i kardinal u dobi od 18 godina. U to vrijeme papa je izravno vladao kraljevstvom koje je dominiralo središnjom Italijom s Rimom kao glavnim gradom, piše Vintage News. 

Iako je trebao napredovati u crkvenoj hijerarhiji, Cesare se smatrao vojnikom. Međutim, postojao je jedan problem, njegov otac odabrao je vojničku karijeru za njegovog starijeg brata, Giovannija, kojeg je papa Aleksandar proglasio vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga papinske države. 

Papa Aleksandar VI | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Slučajno, 1497., Giovanni Borgia pronađen je kako beživotno pluta rijekom Tiber. Cesare je napustio crkvu, naslijedivši ulogu, titulu i bogatstvo svoga brata, plus titulu vojvode kneževine Valentinois kao dar papinog čvrstog saveznika, francuskog kralja Luja XII.

U Italiji obitelj je imala mnogo neprijatelja, no sumnja se da je Cesare ubio brata zbog ljubomore.  Daljnja obiteljska drama Borgia potječe od činjenice da su i Cesare i Giovanni dijelili ljubavnicu - Sanchu od Aragona, suprugu trećeg brata, Gioffre Borgie. Ozloglašeni ženskar, Cesare imao je, koliko je poznato, 11-ero izvanbračne djece.

Kao papinski ratni zapovjednik, Cesare je haračio diljem susjednih talijanskih država, dok bi kod kuće, svakog tko bi mu stao na put, uključujući i prijatelje i obitelj, odmah dao ubiti. Kad se njegova vojska pobunila protiv njega, Cesare je odglumio mirotvorca. Amnestirao je najprije pobunjenike, a onda ih dao smaknuti.

Ideja da je Cesare Borgia poslužio kao likovni predložak slikarima da stvore lik Isusa čini se vrlo čudnom, no tako je pisao i poznati romanopisac Alexandar Dumas, a poduprli su i mnogi teoretičari. Glavni im je argument bio da je Isus prvobitno bio prikazan kao neeuropejac, jer je bio Židov, što nije najbolje 'sjelo' Borgijama. Zato je, da bi stvorio 'europski izlged' Isusa, papa Aleksandar VI naručio sliku na kojoj bi Isus sličio njegovom sinu Cesareu. 

Leonardo da Vinci - 'Spasitelj svijeta' | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Tada je navodno "naredio uništavanje svih slika koje prikazuju semitskog Isusa" i tako popularizirao lik Isusa kakvog danas poznajemo. No, ova teorija ide i dalje.

Zasigurno je istina i da su slike Cesarea Borgie iz tog razdoblja neobično slične Kristovim slikama iz tog vremena. Njegovo prijateljstvo s Leonardom da Vincijem također je pomoglo popularizirati određeni prikaz Isusa koji je odražavao Cesareov izgled. Čak se govorilo da su Leonardo i Cesare bili ljubavnici. 

Slična teorija pretpostavlja da je Isus, kao Židov bio prikazivan kao bliskoistočni lik sve do izbijanja križarskih ratova, nakon čega je postalo politički nepodobno da podsjeća na 'neprijatelja'. 

 

Isus Pantokrator | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
No, postoji jedan veliki problem, a to je da su se Križarski ratovi na Bliskom istoku vodili između 1096. i 1291. godine, dok je Cesare živio između 1475. i 1507. godine. Drugi problem je taj što ignorira dokaze. Isus se počeo pojavljivati ​​kao lik s bradom i dugom kosom u 5. stoljeću, a tonovi njegove kože su se mijenjali u tom razdoblju ovisno gdje je nastala slika.
 
Stoga ako bi se htjelo usporediti sliku Cesarea Borgie s slikom Isusa Krista, treba vidjeti ikonu Krista Pantokratora u samostanu sv. Katarine na Sinaju iz 6. stoljeća. Kao i Cesare, Krist Pantokrator ima dugu smeđu kosu, smeđu bradu i plemenito lice s definiranim značajkama, snažnom vilicom i jagodicama. Krist Pantokrator bio je naslikan na drvenoj ploči 800 godina prije Cesareovog rođenja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 10:55 15.Siječanj 2019.

    kao da su za vjeru potrebni dokazi? zapravo, kada bi takvi postojali mi vjernici bi je izgubili jer bi ona postala znanost. jedini dokaz isusova postojanja njegov je prazni grob!

  • Dokon 05:59 15.Siječanj 2019.

    Ne postoji ni jedan (slovima 1) znanstveni dokaz da je Isus postojao.

  • Dokon 05:59 15.Siječanj 2019.

    Ne postoji ni jedan (slovima 1) znanstveni dokaz da je Isus postojao.