Znanost
76945 prikaza

Netko vadi organe morskim psima - a nisu ljudi!

Morski pas
Thinkstock
Bizarne okolnosti trupla čiji su unutarnji organi uklonjeni s kirurškom preciznosti uzrok su njihova odlaska iz Južne Afrike

Veliki bijeli morski psi tek se trebaju pojaviti na svojim standardnim lovištima - kod obale Cape Towna u Južno Afričkoj republici. No, znanstvenici kažu kako je njihova prisutnost definitvno zakašnjela te se trude otkriti zašto su nestali iz slavnog zaljeva False.

Čini se kako naprosto počinju izbjegavati tu regiju, piše Earth.

U razdoblju od 2010. do 2016. u prosjeku je u ovom dijelu Atlanstkog oceana uočeno 205 velikih bijelih na godinu, no ta je brojka pala na njih samo 50 u 2018. Ove godine, još nije viđen niti postoje dokazi prisutnosti ijednog velikog bijelog u zaljevu False, području poznatom po velikoj aktivnosti ove vrste.

Neki biolozi vjeruju kako je njihovom nedostatku doprinijela i klimatska promjena:

Sharks Spotters, lokalna organizacija koja nadzire gradske plaže kako bi upozorila plivače na potencijalnu opasnost izvijestila je kako u cijeloj 2019. nisu vidjeli niti jednog velikog bijelog, iako u mjesecima od siječnja do travnja ove psine često prilaze obali.

Morski pas Veliki strah Life Pravi razlog zašto morski psi napadaju ljude

Zbog nedostaka velikih bijelih pati i turistička industrija Južne Afrike, koja ima brojne aktivnosti u promatranju ovih impresivnih životinja, osobito za ronioce u kavezu.

Što ih je protjeralo?

Znanstvenici sumnjaju kako je uzrok promjene lovišta morskih pasa bizaran prirodni neprijatelj. Naime, već u lipnju 2017. počele su se zbivati čudne stvari na obalama Južne Afrike, kad je pronađeno nekoliko lešina preminulih velikih bijelih psina na morskim obalama.

Što je još neobičnije, iz njihovog je tijela kirurški precizno uklonjena jetra, dok je dvojici od njih nedostajalo i srce, piše IFLScience.

Biolozi su bili zatečeni tim pronalaskom, no nakon duljeg teoretiziranja, uperili su prst krivnje u orke, kitove ubojice koji napadaju dupine, pingvine, tuljane pa čak i druge kitove. Mogu plivati brzinom čak od 30 km/h, a smatra ih se najinteligentnijim životinjama o kojima još puno toga nije otkriveno, osobito ono što se tiče njihove razvijene komunikacije. 

Obdukciju je proveo tim za zaštitu prirode Dyer Island, koji je vodila biologinja Alison Towner. Otkrili su kako je riječ o truplu mužjaka velike bijele psine pronađene 24. lipnja u relativno svježem stanju raspadanja. Nedostajali su mu ne samo jetra, već i želudac i testisi, a prije smrti je obilno iskrvario

Leš je dugačak 4,1 metra, a ono što je potvrdilo orke kao najvjerojatnije počinitelje je to što su oni "aktivno patrolirali" na mjestu zločina. Najveći pronađeni osakaćeni morski pas imao je pet metara. - Vjerujemo kako im orke doista mogu biti prijetnja, a očito je kako su zbog njih brojni morski psi pobjegli iz blizine, čemu nam svjedoče ronioci u kavezima - objasnila je Towner.

Samo neki organi, a ne cijelo tijelo

Ovi bizarni događaji počeli su u svibnju 2017., a znanstvenici vjeruju kako će se nastaviti još neko vrijeme. Iako su orke vrhunski lovci, neobično je da idu za velikim bijelima, koji su neupitni grabežljivci u tim vodama.

Tragedija broda Indianapolis Tropska mora Life Najgori napad morskih pasa u povijesti: Jeli su ih danima

Postoji nekoliko teza zbog čega orke jedu samo pojedine organe morskih pasa, umjesto njihovog cijelog tijela. No. čini se da to ipak nije tako neobično za orke, jer oni ponekad ubijaju kitove i jedu samo njihove jezike, a sve zbog toga jer neki organi sadrže više nutritivne energije nego drugi, no ono što tu ideju čini upitnom je činjenica da orke moraju potrošiti ogromne količine energije na ubijanje velike bijele psine.  

- U svakom slučaju, njihovo odstranjivanje tih organa koliko je misteriozno, toliko je i bez presedana - kaže Towner.

Bi li megalodon mogao učiniti nešto takvo? 

Teoretičari zavjere vjeruju kako je moguć krivac za ovaj misterij megalodon, najveći morski pas koji je ikad postojao i za kojeg se vjeruje da je izumro prije milijun godina. No, danas navodno postoji sve više dokaza kako ova gorostasna stvorenja i dalje žive u morskim dubinama.

Ilustracija napada morskog psa STRAŠNI NAPADI Life Morski psi na Jadranu: U 150 g. umrlo 11 kupača

On je najbliži predak velike bijele psine, dug od 15 do čak 40 metara, težine oko 50 tona. Pogledajte video koji sadrži navodne dokaze o postojanju megalodona:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 04:21 08.Rujan 2019.

    Morski psi i komarci su nepotrebna vrsta

  • Avatar Marija Rebic
    govnarasmrti73 22:32 05.Rujan 2019.

    jedino tko mi pada na pamet da to cini su alieni, vjerojatno imaju neki sastojak u tijelu koji je njima potreban

  • mrzmsmglsnk 12:03 05.Rujan 2019.

    Blast from the past. Više od trideset godina poznata je činjenica da orke, kao sladokusci, često napadaju morske pse da bi pojele jetru.