Znanost
53160 prikaza

Netko morskim psima vadi organe - a nisu ljudi!

Misterij osakaćenih morskih pasa
Facebook
Bizarne okolnosti trupla morskih pasa čiji su unutarnji organi uklonjeni s kirurškom preciznosti pravi su misterij za znastvenike

Nešto se čudno zbiva na obalama Južne Afrike - nekoliko lešina preminulih velikih bijelih psina pojavljuju se na morskim obalama, a što je još neobičnije, iz njihovog je tijela kirurški precizno uklonjena jetra, dok dvojici od njih nedostaje i srce, piše IFLScience.

Biolozi su bili zatečeni tim pronalaskom, no nakon duljeg teoretiziranja, uperili su prst krivnje u orke, kitove ubojice koji napadaju dupine, pingvine, tuljane pa čak i druge kitove. Mogu plivati brzinom čak od 30 km/h, a smatra ih se najinteligentnijim životinjama o kojima još puno toga nije otkriveno, osobito ono što se tiče njihove razvijene komunikacije.

Obdukciju je proveo tim za zaštitu prirode Dyer Island, koji je vodila biologinja Alison Towner. Otkrili su kako je riječ o truplu mužjaka velike bijele psine pronađene 24. lipnja u relativno svježem stanju raspadanja. Nedostajali su mu ne samo jetra, već i želudac i testisi, a prije smrti je obilno iskrvario.

Leš je dugačak 4,1 metra, a ono što je potvrdilo orke kao najvjerojatnije počinitelje je to što su oni "aktivno patrolirali" na mjestu zločina. Najveći pronađeni osakaćeni morski pas imao je pet metara.

- Vjerujemo kako im orke doista mogu biti prijetnja, a očito je kako su zbog njih brojni morski psi pobjegli iz blizine, čemu nam svjedoče ronioci u kavezima - objasnila je Towner.

Samo neki organi, a ne cijelo tijelo

Ovi bizarni događaji počeli su u svibnju, a znanstvenici vjeruju kako će se nastaviti još neko vrijeme. Iako su orke vrhunski lovci, neobično je da idu da velikim bijelima, koji su neupitni grabežljivci u tim vodama.

Američki vojnici nakon spašavanja potonulog broda Indianapolis Tropska mora Life Ovako je počeo najgori napad morskih pasa u povijesti

Postoji nekoliko teza zbog čega orke jedu samo pojedine organe morskih pasa, umjesto njihovog cijelog tijela.

No. čini se da to ipak nije tako neobično za orke, jer oni ponekad ubijaju kitove i jedu samo njihove jezike, a sve zbog toga jer neki organi sadrže više nutritivne energije nego drugi, no ono što tu ideju čini upitnom je činjenica da orke moraju potrošiti ogromne količine energije na ubijanje velike bijele psine. 

- U svakom slučaju, njihovo odstranjivanje tih organa koliko je misteriozno, toliko je i bez presedana - kaže Towner.

Bi li megalodon mogao učiniti nešto takvo?

Teoretičari zavjere vjeruju kako je moguć krivac za ovaj misterij megalodon, najveći morski pas koji je ikad postojao i za kojeg se vjeruje da je izumro prije milijun godina. No, danas navodno postoji sve više dokaza kako ova gorostasna stvorenja i dalje žive u morskim dubinama. On je najbliži predak velike bijele psine, dug od 15 do čak 40 metara, težine oko 50 tona.

Pogledajte video koji sadrži navodne dokaze o postojanju megalodona:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.