Znanost
4799 prikaza

Nestala prije 38 godina: Našli najveću pčelu na svijetu

Pčela
Wikipedia
Bila je to neuhvatljiva pčela, o čijem se tajanstvenom životu nije puno znalo, i rijetko ju se vidjelo

Četiri puta veća od 'obične' pčele, duljine prosječnog palca, ova pčela Megachile pluto (Wallace’s giant bee)  i nije baš tako neprimjetna. Nakon što su mislili da je nestala, a već 38 godina znanstvenici su se bojali da je možda i izumrla, otkrivena je ponovno na području Indonezije, na sjevernim Molučkim otocima.

Istraživački tim biologa iz Sjeverne Amerike i Australije pronašao je jednu ženku koja je živjela unutar gnijezda termita u drvetu, dva metra iznad zemlje.

"Gotovo smo ostali bez daha kada smo vidjeli "letećeg buldoga" za kojeg uopće nismo bili sigurni postoji li više. Vidjeti koliko je lijepa i velika u stvarnom svijetu i čuti zvuk njezinih krila dok je prošla pored moje glave, bilo je nevjerojatno", rekao je fotograf Clay Bolt koji je snimio prve fotografije pčele, piše The Guardian. 

Ova divovska pčela ženka može doseći veličinu od četiri centimetra a znanstvenici su ju prvi put imali priliku vidjeti 1858. godine kada ju je na indonezijskom otoku Bacanu pronašao Alfred Russel Wallace. Opisao ju je kao "velikog, crnog insekta poput ose, s velikim čeljustima".

Bila je to neuhvatljiva pčela, o čijem se tajanstvenom životu nije puno znalo, pa ni o njezinim gnijezdima unutar drveća gdje obitavaju termiti. 

Najveća pčela na svijetu | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Nakon toga nije bila viđena sve do 1981. godine kada ju je Adam Messer, američki entomolog, ponovno pronašao na indonezijskom otoku. Promatrao je kako koristi velike mandibule (čeljust) za skupljanje smole i drveta za svoja gnijezda otporna na termite. Nakon toga ju opet nisu vidjeli sve do ovog posljednjeg otkrića koje im je probudilo nadu da se na tom području i dalje može naći. 

Leptir O njima ovisimo Znanost Život na Zemlji se raspada, 45% manje kukaca

Njezino prirodno obitavalište ugroženo je zbog deforestacije za poljoprivredne potrebe u Indoneziji a zbog svoje veličine i jedinstvenosti česta je meta kolekcionara, posebno jer nije nikako zaštićena. 

"Znamo da će ju vijest o ponovnom otkriću ugroziti, no nemilosrdni kolekcionari i bez toga već znaju da je ona negdje vani", rekao je Robin Moore, biolog sa Global Wildlife Conservation.

Kaže kako je važno da konzervatori uvjere indonezijsku vlast da je potrebno zaštiti ovu pčelu i njezino stanište.

"Ako ovu slavnu pčelu doživljavamo kao primjer za konzervaciju, možemo biti sigurno da vrsta ima svjetliju budućnost, osim one koja ju očekuje ako ju pustimo da ostane u tišini i zaboravu", naglašava. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.