Znanost
4916 prikaza

Neobično rješenje: Pijesak iz Sahare zaustavit će uragane

Uragan Irma
Press Association/PIXSELL
Pustinjska prašina koja dolazi iz Sahare utječe na klimu diljem svijeta, nekada loše a nekada pozitivno

Iako će većina nas vrijeme promatrati po onome što se oko nas događa, lokalno, ono što se događa tisućama kilometara od nas može utjecati i na vrijeme kakvo ćemo mi imati. Vidljivo je to npr. u slučaju Meksičkog zaljeva. Naime nova studija pokazala je kako je razorna snaga uragana u tom dijelu svijeta umanjena upravo zahvaljujući prašini koja dolazi iz pustinje Sahare

U studiji objavljenoj u Journal of Climate, grupa istraživača usporedila je utjecaje pijeska i prašine iz Sahare na temperature oceana i ponašanja vremena. Saharska prašina već rutinski puše preko Atlantskog oceana i velika većina toga završava u Meksičkom zaljevu. I na NASA-im snimkama ta se prašina može vidjeti, piše Popular Mechanics. 

Uz to što završava na obalama plaže, ta pustinjska prašina blokira sunčevu svjetlost i poprilično rashlađuje ocean. Hladniji oceani znače i manje 'energije' za njihove struje, što dovodi i do slabijih uragana. Čestice te prašine, one koje sprječavaju sunčevu svjetlost da dosegne ocean, čini se zagrijavaju se i dovode do toplije atmosfere i blažih vremenskih obrazaca. 

Sonnblick Znanstvenik tvrdi Znanost Afrički pijesak nošen vjetrom otapa europske ledenjake

Dobre su to vijesti za stanovnike Meksičkog zaljeva koji se još oporavljaju od prošlogodišnje razarajuće sezone uragana. Ova otkrića mogla bi ponuditi i rješenje smanjenja utjecaja uragana u budućnosti. Ljudi su godinama predlagali proces "atmospheric seeding" i sada je tu dokaz kako je uspješan.

Temeljna ideja tog procesa je napuniti atmosferu česticama sličnima prirodnim česticama pijeska iz Sahare kako bi se ohladila atmosfera i moderiralo uragana i ostale oluje. Ideja je to koja bi mogla biti uspješna, no prijašnja istraživanja pokazala su kako bi taj plan mogao imati neželjene nuspojave. 

Isto kao što uvjeti u pustinji u Sahari mogu utjecati na uragane u Meksičkom zaljevu, istraživači su otkrili kako Zaljev može potaknuti sušu u pustinji Još jednom potvrđuje se kako vrijeme nije lokalni fenomen a mala promjena u jednom dijelu svijeta može imati puno veći utjecaj na tisućama kilometara udaljeni dio.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:09 23.Kolovoz 2018.

    tko zna može li to zaustaviti uragane. treba pokušati