Znanost
139862 prikaza

Napokon: Riješili su misterij Bermudskog trokuta?

Fotografije Bermudskog trokuta
Science Channel
Nije riječ o prokletstvu ni duhovima - već o složenoj i poprilično neobičnoj vremenskoj pojavi

Misterij koji se krije iza Bermudskog trokuta, mjesta gdje je pod neobjašnjivim okolnostima nestalo na stotine brodova i aviona bi napokon mogao biti riješen, barem tako tvrdi emisija prikazana na Science Channelu.

Grupa američkih znanstvenika sa Sveučilišta Colorado analizirali su brojne satelitske vremenske slike tog ozloglašenog područja te su na njima primijetili niz neobičnih heksagonalnih oblaka na njima. Meteorolozi tvrde kako bi se ti oblaci mogli ponašati kao stvarne "zračne bombe", piše Bright Side.

Na području od 500.000 četvornih kilometara između Floride, Portorika i Bermude često se javljaju ti oblaci, a između njih  i morske površine pušu vjetrovi od gotovo 270 kilometara na sat. Oni su dovoljno jaki da stvore valove više od 13 metara što sve zajedno stvara pojavu nalik na "zračnu bombu".

Fotografije Bermudskog trokuta | Author: Science Channel Science Channel
Heksagonalni oblaci okidač su smrtonosnih valova

Šesterokutni oblaci iznad oceana ustvari su zračne bombe. To vam je poput erupcija, oni izbacuju zrak koji potom udara o ocean i stvara ogromne valove - kaže meteorolog dr. Steve Miller.

Najveći misterij u Bermudskom trokutu dogodio se 1945. godine kada je s radara nestalo pet američkih bombardera s ukupno 14 članova posade. Prije nestanka, svi su prijavili da su im kompasi prestali raditi.

Nestala su i tri zrakoplova koja su krenula u akciju spašavanja. 

Fotografije Bermudskog trokuta | Author: Science Channel Science Channel
Nastaju samo tamo

- Niti jedan brod nije u stanju preživjeti takvu oluju, a niti jedan zrakoplov ne može izdržati takav vjetar - objašnjavaju stručnjaci.

Oblaci obično ne formiraju ravne rubove, no prema satelitskim snimkama, čini se kako je područje Bermudskog trokuta izuzeta za to pravilo.

Zbog čega je to tako, nešto je što se znanstvenici u budućnosti nadaju odgonetnuti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ursuss 23:24 07.Rujan 2017.

    to je "ono" kao eruptivni požar.. da se sakrije istina...

  • mifi47 15:19 07.Rujan 2017.

    U 25 godina mog pomoračkog života nekoliko smo puta prošli kroz Bermudski trokut po divnom sunčanom vremenu. Jedan jedini puta, kad sam bio na brodu od 60.000 dwt, dužine 180 m, usred zbilja prekrasnog vremena, najedanput su odnekud došli crni ... prikaži još! oblaci,počele su munje parati nebo, gromovi udarati u pjenušavo more oko nas, kiša lijevati uz vrlo snažan vjetar. Vidljivost tako loša da se ni prova nije vidjela. Prava tropska oluja. I, tako jedno pola sata. Kao što je došla,oluja je u trenu nestala.

  • Avatar Linz
    Linz 13:41 07.Rujan 2017.

    Pročitao sam ovaj članak i hvala vam .........ninačemu !!!