Znanost
61097 prikaza

Napokon: Riješili misterij ženskog orgazma!

Žena doživljava orgazam
screenshot/youtube
Ženski orgazam je evolucijski trag, a da njega nema - ne bi bilo ni penisa

Tema ženskog orgazma i svega vezanog za njega oduvijek intrigira maštu muškaraca - bilo da je riječ o načinu na koji ona doživljava ili glumi, koliko ga često postiže sama, ili zašto ga uopće ima?

Upravo je ovo zadnje pitanje zanimalo još i filozofe u doba antike, pa se tako i Aristotel čudio kako žene mogu začeti čak i ako ne osjećaju ništa (ako ne dožive orgazam), dok je muškarcima orgazam nužan kako bi došlo do ejakulacije i oplođivanja jajne stanice spermom. Samim time je ženski vrhunac funkcionalno suvišan, za razliku od brojnih drugih životinja, te naizgled služi isključivo za emocionalno povezivanje s partnerom.

Zašto je klitoris otišao iz vagine?

Kao argument u prilog tome, stručnjaci su navodili činjenicu da je klitoris, zadužen za orgazam, evolucijski "nestao" iz vagine i smjestio se izvan nje, što objašnjava zašto neke žene mogu doživjeti vrhunac samo stimulacijom klitorisa kroz samozadovoljavanje, a ne i samim seksom s partnerom, piše Independent.

Žena masturbira | Author: Thinkstock Thinkstock
Sada, znanstvenici tvrde kako su odgonetnuli tajnu toga zašto ženski orgazam uopće postoji, a sve to zahvaljujući proučavanju majmuna i drugih vrsta.

Kod mnogih sisavaca, mužjak započinje ovulaciju stimulirajući ženku i tako je navodeći na plodnost. No kod ljudi je ta poveznica, odvajanjem klitorisa od vagine, izgubljena.

Možda nema jasnu funkciju, ali je neizostavan

- Orgazam kod žena je možda izgubio svoju biološku funkciju, ali nikad neće nestati. To je zato što penis i klitoris nastaju iz istog dijela zametka. Kad bi evolucijom nestao klitoris, nestao bi i penis - objašnjava evolucijski biolog Gunter Wagner sa sveučilišta Yale, ističući da bi tada bio ugrožen sam opstanak ljudske vrste. 

Ženski orgazam je stoga evolucijski trag, a očito je kako danas on nema svrhe osim hormonalnog i psihološkog, odnosno emocionalnog povezivanja partnera, zbog čega se i javlja želja za potomstvom.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 11:36 17.Listopad 2017.

    neke žene glume orgazme

  • buto 17:55 16.Listopad 2017.

    Čto ne pitate iskusne žene o orgazmu, da li postoji i može li biti vaginalni a ne samo klitorisni.