Znanost
17801 prikaza

Najopasniji otok na svijetu, ali ne žele s njega otići

Otok Stromboli kraj Sicilije
Pinterest
"Otok vječne vatre" svake godine privlači sve više turista, iako je i ove godine jedan od njih poginuo

Odbačen od sjevernih obala talijanske Sicilije, otok Stromboli dom je čak 300-injak stalnih stanovnika, dva sela i jednog nevjerojatno proždrljivog vulkana. Gotovo 90 godina on neumorno tutnji, mrmlja i prijeti na komadu zemlje veličine svega 12 kilometra kvadratnih u Tirenskom moru, gdje kontinuirano eruptira.

Stromboli je najudaljeniji od talijanskih sedam Eolskih otoka i doista je upečatljiv prizor - njegova savršeno stožasta planina izdiže se 924 metra od mora boje kobalta i širi se više od 1000 metara ispod njega.

Otok Poveglia Burna prošlost Life Otok užasa na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt

Otok nije uvijek bio toliko aktivan ili tako slabo naseljen, tako je početkom 1900-ih na njemu živjelo 4000 ljudi. Ali, nakon velike erupcije i tsunamija koji je nastupio kao posljedica 1930., masovno je iseljen te je većina emigrirala u SAD i Australiju, piše BBC

Kad je vulkan nekoliko godina kasnije počeo neprekidno eruptirati, stanovništvo je nestajalo, a do kraja 40-ih ostalo je samo oko 15 posto stanovnika otoka. 

Film Stromboli iz 1950. Roberta Rossellinija s glumicom Ingrid Bergman vratio je zadimljen otok ponovno na kartu, privlačeći posjetitelje na njegove stjenovite obale. 

U svom nagrađenom dokumentarcu "Island of Fire" BBC-ova novinarka Anna Bressanin vodi gledatelje u živote ljudi koji svoj dom zovu Stromboli, istražujući složene razloge zbog kojih se odlučuju živjeti na jednom od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Mještani, koji su navikli živjeti uz zvuk vulkana nazivaju ga "iddu", što na sicilijanskom znači "on".

"On je poput prijatelja, kao osoba", kaže 12-godišnji Federico D’Ambrosio.

Otok Kiritimati U potrazi za domom Life Žive na otoku koji tone - samo su dva metra iznad mora

Brojni lokalci vjeruju da se prihvaćanjem snage prirode i ranjivosti života postiže svojevrsna sreća koja je potrebna svakom čovjeku.

Danas je Stromboli jedan od najposjećenijih vulkana na svijetu, a turisti često odlaze u trosatno šetnju kako bi sa ruba kratera vidjeli njegovu izvornu ljepotu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⭐ 20 Settembre 2019⭐ Il Team @LOVES_SICILIA presenta: ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ~ 🏆 Foto di @giantaranto 🏆 ❁ #Stromboli ❁ • 〽️Visitate la sua bellissima Galleria ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ ⓒ ⓞ ⓝ ⓖ ⓡ ⓐ ⓣ ⓤ ⓛ ⓐ ⓩ ⓘ ⓞ ⓝ ⓘ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ❥ Segui ☞ @LOVES_SICILIA ❣ ❥ Tagga ☞ #LOVES_SICILIA ❣ ✩ Admin Profilo ☞ @ivyrok ❣ ✩ Admin ☞ @ascippociuri ❣ ✩ Sel. da ☞ @ascippociuri • ❣ Da sempre...👇 ❥ Gruppo @Loves_Team_World ❣ ❣ ✍ Loves.Team.World@gmail.com ✍ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Friendly galleries: @noidelsuditalia @siciliamondo @sicilia_cartoline @don_in_italy @salento_official_page ~ • #sicilia #sicily #eolie #messina #lipari #turkobjektif #turkshutter #gelgorcek #ig_myshots #photographclub #ig_worldclub #lost_world_treasures #photometre #splendid_earth #loves_landscape #ig_dynamic #zamanidurdur #bestdiscovery #bns_landscape #colors_of_day #ig_fotogramers #earth_shotz #igworld_global #ig_anatolia #ig_skyline #loves_world ~ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Objavu dijeli ☞ Best Pictures of SICILIA (@loves_sicilia)

No, ovog su ljeta dvije velike eksplozije pogodile otok, uzrokovavši smrt talijanskog planinara i evakuaciju 70 ljudi.

Zbog erupcije vulkana poginuo turist: 'Bilo je zastrašujuće'

U srpnju 2019. Stručnjak INGV-a Stefano Branco rekao je Reutersu kako je na otoku došlo do 'paroksizmalne erupcije' kada magma pod visokim tlakom eksplodira iz plitkog, podzemnog rezervoara.

Campobasso Molise Life Regija u Italiji s kojom se Talijani sprdaju: Tu žive Hrvati!

"To su događaji velike siline i vrlo rijetki", rekao je Branco.

Sve su snimili i turisti koji su se za to vrijeme našli na plaži.

"Iz kratera je izlazio gusti crni dim. U sekundi nas je prekrio prah, razbježali smo se", pričali su svjedoci.

"Prvo smo čuli eksploziju, pa se onda nebo crnog dima nadvilo nad nas. Vidjeli smo i plamen na obroncima vulkana", dodali su.

Nova razorna eksplozija ponovila se krajem kolovoza.

Prije toga zadnje veće erupcije bile su 2002. godine kada je izlijevanje vulkana prouzrokovalo manji tsunami, a procjenjuje se da je najveći val bio visok 10 metara. Po tom je otoku čak i određena erupcija dobila svoje ime - strombolska, a izazivaju je mjehurići plina u magmi.

Za lokalnu djecu koja su se navikla na samoću otoka ljetni mjeseci su vrijeme kad jure svojim biciklima po prepunim ulicama. Na Stromboliju živi malo djece, a oni koji žive tamo moraju napustiti otok zbog školovanja, jer on nema srednju školu. 

Otok North Sentinel "Raj na zemlji" Life Izgleda kao raj, ali s ovog otoka se nitko nije vratio živ

Čak i nakon što otiđu zbog posla i škole, nekoliko otočana u dokumentarcu kažu kako ih otok uvijek "vuče", kao i njihovi korjeni te da odlaze samo kako bi se vratili.

Ostali stanovnici s ljubavlju govore kako su gotovo cijeli život proveli na vulkanu. Za stanovnike Strombolija njihov je dom sila najbolje opisana u citatu iz Rossellinijevog filma: "Kakva misterija, koja ljepota."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:49 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 17:28 31.Listopad 2019.

    ....bježite svi.....