Znanost
5285 prikaza

Na rubu katastrofe: Otapa se ledenjak veličine tri Hrvatske

Otapanje ledenjaka
Getty images
Po najgorem scenariju taj led iz ledenjaka Thwaites mogao bi podići svjetsku razinu mora za pola metra

Golemi ledenjak veličine Floride mogao bi se uskoro otopiti i dovesti do katastrofalnog povećanja razine mora, upozoravaju znanstvenici. Iako su se velike ledene ploče na Antarktiku smatrale stabilnima, čini se da su sada pod velikim rizikom topljenja, uništenja. 

Ledenjak Thwaites jedan je od pet nestabilnih ledenjaka na Antarktiku čia se brzina topljenja povećala u posljednjih šest godina. Proteže se na više od 112.000 kvadratnih kilometara, a po novoj studiji, najvjerojatnije će se ubrzati njegov put u ocean, piše The Independent.  

Postat će to nezaustavljiv proces koji bi mogao podići razine mora puno više nego što se ranije mislilo, smatraju istraživači sa Tehnološkog instituta Georgia, Nasa Jet Propulsion Laboratory i Sveučilišta Washington koji su uz pomoć kompjuterskih modela predvidjeli kako će nestabilnost ledenjaka utjecati na količinu leda koji nestaje. 

Nemoguće je zaustaviti njegovo topljenje

Po najgorem scenariju taj led iz ledenjaka Thwaites mogao bi podići svjetsku razinu mora za pola metra, u i to samo 150 godina

Upozoravaju kako u trenutku točke prevrtanja, čak i ako se globalne temperature smanje, topljenje tog ledenjaka, i njegov 'odlazak' u more bit će nezaustavljiv. 

"Ako potaknete ovu nestabilnost, nećete morati prisiliti topljenje te ledene ploče uz pomoć temperature. Ona će se nastaviti topiti sama, i to je ono što zabrinjava", rekao je voditelj studije Alex Robel, profesor asistent na Georgia Institute of Technology School of Earth and Atmospheric Sciences.

Bruntova ledena ploča iz zraka Uništenje klime Znanost Topljenje Antarktike: Odlama se ploča kao tri Zagreba

"Varijacije klime bit će i dalje važne nakon te točke prekretnice jer će odrediti koliko brzo će se led kretati", naglašava. 

To moguće najavljeno povećanje razine mora za pola metra dosta je u usporedbi sa trenutačnih 20 centimetara povećanja, koje je već krivac čestih poplava obalnih gradova. Oko 2000 godina do kraja 1800-ih globalne razine mora ostale su statične sa malim fluktuacijama, no tada su počele rasti. 

Znanstvenici spremni za niz crnih scenarija

Godišnja razina povećanja od 1990. godine gotovo se udvostručila. Teško je proučiti opseg nestabilnosti ledene površine na Antarktiku, no kompjuterski modeli koji predviđaju buduće uništenje prikazuju niz programa za prognoziranje i nude jako širok raspon potencijalnih scenarija

To je posebno važno u slučaju izazova oko poplava, opasnosti koje od njih dolaze. 

"Prilikom projektiranja želite napraviti infrastrukturu koja će biti otporna na gornju granicu potencijalnih scenarija podizanja razine mora u sljedećih stotinu godina", kaže dr. Robel. 

Kaže kako su to jako važne informacije koje bi se mogle iskostiti prilikom izgradnje određenih infrastruktura, ili nuklearnih reaktora za najgore moguće scenarije, u kojima bi dodatni centimetri povećanja razine mogli doći i od ovog ledenjaka. 

Rupa u lednom pokrivaču Antarktike Rekordno bušenje Znanost Izbušili najdublju rupu ikad na Antarktici - dva kilometra

Na Antarktici se nalazi oko 90 posto svog leda na svijetu, i za razliku od Arktika, većina leda je izvan vode i na kopnu. Prosječna debljina leda je 2,5 kilometara, a na najdebljoj razini je ledena ploča debljine od gotovo pet kilometara. Zbog mogućeg topljenja te količine leda ovi scenariji podizanja razine mora jako su ozbiljna prijetnja, a na Arktiku je 90 posto te mase već pod vodom. Kada se taj led otopi, opseg se smanjuje, što dovodi do manjih promjena razine mora. 

Nestabilnost ispod ledenjaka Thwaites, pretpostavlja se, povezana je sa topografijom tog područja, gdje se ledena ploča susreće sa morem. 

Antarktika LUDI PLAN Znanost Zid ispod Antarktike: Gradi se da zaustavi otapanje leda

Na mjestu gdje dno ledene ploče ostaje na morskom dnu može se povući ispod ledenjaka zbog toplije vode oceana koja uništava led. 

U dubljim područjima led preko morskog dna može se kretati brže, jer ga potiče voda, što dovodi do bržeg pokretanja ledenjaka. 

Studija je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Kotolesta
    Kotolesta 01:17 12.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 19:13 10.Srpanj 2019.

    neka nas priroda kazni pa ćemo ubuduće pazit..