Znanost
70789 prikaza

Na mjestu nuklearnih testova našli mutirane morske pse

Nuklearni test na Bikiniju
1/3
NSA Archive
Znanstvenici su u krateru pronašli koralje veličine auta i bogati biljni i životinjski svijet

Mali pacifički atol Bikini mjesto je na kojem su SAD prije više od 70 godina obavljale nuklearne pokuse u sklopu kojeg su tamo 23 atomske bombe. Danas su znanstvenici tamo otkrili bujajući ekosistem biljnog i životinjskog svijeta.

Znanstvenici su objavili kako su na Bikiniju pronašli koralje veličine automobila, te neviđenu količinu riba, kao što su tune i morski psi. Tvrde kako su vidjeli rakove kako se hrane kokosovim orasima punim radioaktivnih voda.

Independent donosi izvještaj znanstvenika, koji su u istraživanje krenuli tako što su uronili u krater koji je nastao eksplozijom hidrogenske bombe, a krenuli su tragom izvještaja o mutiranim morskim psima kojima nedostaje druga leđna peraja.

Steve Palumbi, profesor sveučilišta Stanford i njegov tim proučavali su posljedice koje je trovanje radijacijom ostavilo na vodeni svijet. Palumbi navodi kako su flora i fauna na ovom mikronezijskom otoku, koje se nalazi na pola puta između Havaja i Australije, jako otporni.

Znanstvenici ističu kako brojne vrste riba koje žive u ovom dijelu koriste koralje kao mrijestilište.

"Populacija riba ovdje se jako dobro razvija i napreduje jer ih nitko ne dira, ostavljene su na miru i na neki čudan način štiti ih mračna povijest ovog mjesta. Ovo je nevjerojatno područje, ali i vrlo čudno", rekao je Palumbi.

Atol Bikini | Author: Wikipedia Wikipedia
Znanstvenike sada najviše zanima kako su koralji uspjeli preživjeti i kako to da im radijacija nije nanijela neku veću štetu. Njihovo bi istraživanje moglo pomoći u istraživanju ljudskih bolesti.

"Ironično je da je užasna povijest Bikinija mjesto na kojem bismo mogli naći rješenje koje bi moglo produžiti ljudski život. Ako uspijemo shvatiti kako su koralji mogli ponovo kolonizirati ovo područje, nakon nuklearnih testova, mogli bismo otkriti i nešto novo o tome kako sačuvati DNK", rekao je Palumbi.

No, unatoč tomu što prirodni svijet na ovom području cvjetaju, ono je i dalje opasno za ljude. Prema izvještaju UN-a, područje oko Bikinija nepovratno je uništeno i kontaminirano.

Timothy Jorgensen u svojoj knjizi "Strange Glow: The Story of Radiation" je napisao kako stanovnici obližnjih otoka imaju veći nivo radijacije, te da su pod puno većim rizikom od raka i leukemije. 

Inače, detonacija kod Bikinija u sklopu serije testova Castle Bravo u ožujku 1954. godine bila je oko tisuću puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 18:13 22.Srpanj 2017.

    ma zamisli a ja mislil da buju tam nasli adama i evu

  • nelson 15:24 22.Srpanj 2017.

    sve radijacija normalno

  • vatrogasci 13:12 21.Srpanj 2017.

    ako radijacija uništava sav život ,kako je to moguće, ili je sve jedna velika LAŽ.