Znanost
14514 prikaza

Ispod ledenjaka traže čudovišta iz dubina

Ledena ploča Larsen C na Antarktičkom poluotoku, pukotina na kojoj se raspada
NASA
Znanstvenici žure kako bi ispitali oceansko dno iznad kojeg je donedavno plutao ledenjak

Nakon što se od Antarktike odvojio ledenjak veličine Like prošloga ljeta znanstvenici biju bitku s vremenom kako bi stigli detaljno istražiti morsku floru i faunu koja se 'skrivala' ispod ledenjaka prije no što sunce i novi uvjeti učine svoje.

- Odvajanje ledenjaka A-68 daje nam jedinstvenu priliku da istražimo oceanski život i kako reagira na dramatičnu promjenu uvjeta i staništa. Jako je važno da tamo dođemo čim prije kako bi zatekli ekosustav kojeg još nisu kolonizirale nove vrste - rekla je jedna od znanstvenica koja će sudjelovati u trotjednoj ekpediciji brodom.

Kao u kakvom holivudskom filmu ekipa će imati priliku istražiti bizarna bića iz tamne dubine, a nadaju se i nekim revolucionarnim otkrićima i novim vrstama. Tako su tijekom 2017. u dubinama krajnjeg juga otkriveni i Eulagisca gigantea te Lyssianasid amphipod.

Gigantea je, laički rečeno, crv kojeg su pisci opisali kao nešto što 'obitava u najgorim noćnim morama Tima Burtona, kao božićni ukras iz pakla'. Crv ima rese i 'pokretno' grlo koje je oboružano zubima.

Eulagisca gigantea | Author: Smithsonian Museum of Natural History's Smithsonian Museum of Natural History's
Amphipod je pak 'uš oceana', koja se hrani svime i svačime. Zabilježen je slučaj dječaka sa juga Australije koji je na pet minuta umočio noge u more koje su do krvi izjele skupine Amphipoda. Naizlged bezazleni 'škampići' skrivaju se u dubinama te ih kamera rijetko kada uhvati.

Lyssianasid amphipod | Author: Smithsonian Museum of Natural History's Smithsonian Museum of Natural History's

Znanstvenici koji kreću s Falklandskog otočja planiraju uzimati uzorke s morskog dna, mikroba, planktona i drugih stanovnika ekosustava koji će sada po prvi puta, doslovno, vidjeti svjetlo dana. Posljedni puta kada su se odlomili veliki komadi leda i pružili priliku da se istraži nepoznati svijet, 1994. godine i 2002., njemačkim je znanstvenicima trebalo između pet do 12 godina da dođu do lokacije što je radikalno ugrozilo rezultate jer je naprosto prošlo previše vremena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.