Znanost
7245 prikaza

Mrav Drakula najbrža je životinja na svijetu

Mravi
U.S. Air Force
Tim znanstvenika proučavao je ovog mravca kako bi otkrili kako funkcionira njihov mehanizam, posebno oštra gornja vilica

Što bi odgovorili na pitanje koja je najbrža životinja na svijetu? Možda bi rekli puma, ili neka ptica, no što god rekli bili bi u krivu. Najbrža životinja na svijetu je mrav, točnije mrav nazvana Mrav Drakula koji obitava na području Južne Azije i Australije, koji može 'juriti' više od 300 km/h.

Tim znanstvenika proučavao je ovog mravca kako bi otkrili kako funkcionira njihov mehanizam, posebno oštra gornja vilica. Mnogo mrava ima vilicu koja se brzo zatvara, no čini se kako u ovog Drakule funkcionira na malo drugačiji način, piše Popular Mechanics.

Prati se tu i rekord u uvlačenju čeljusti uz pomoć visoko specijaliziranih mišića uz pomoć kojih se čeljust izvlači po brzini od 80 km/h. Drakula mrav tako zapravo pritišće svoju čeljust, i tako se povećava njihova snaga, u trenutku kada je čeljust zatvorena. Zatim čeljusti klize jedna po drugoj i zatvaraju se brzinom od 300 km/h. Proces funkcionira na sličan način kao da puckate prstima. U trenutku kada se njihova čeljust počne zatvarati, ona postaje, ukratko, najbrži pokretni dio tijela u životinjskom kraljevstvu.

Iako se čini kako im je čeljust neuništiva, znanstvenici se još uvijek pitaju za što ju ti mravi koriste Trebali bi napraviti nekoliko eksperimenata nad njima u njihovom prirodnom staništu kako mi mogli ponuditi odgovor na ta pitanja. No nekoliko ideja već imaju. Najvjerojatnije ju koriste u lovu na svoj plijen, i tako upotrebljavaju ogromnu količinu snage da bi ih ošamutili ili ubili i nakon toga odnijeli u svoje gnijezdo. Mogu ih koristiti i u trenucima velike i oštre borbe sa drugim mravima. 

Svi imaju otrovnu žlijezdu koja uglavnom izlučuje mravlju kiselinu. Kiselinu ispuštaju s pomoću žalca, a ako ga nemaju, načine najprije čeljustima ranu, pa je pošpricaju tom izlučevinom. 

Prženje kukaca Super hrana Znanost Nova super hrana za spas planeta su - gusjenice i kukci

Do sada najstariji nalaz mrava je nađen i sačuvan u jantaru što dokazuje, da su u vrijeme prije oko 92 milijuna godina oni već nastanjivali zemlju. Pretpostavlja da su se prvi mravi pojavili u razdoblju krede prije oko 130 milijuna godina.

U porodicu mrava se ubraja 16 potporodica s 296 poznatih rodova, u koje spada ukupno 12 445 do sada opisanih vrsta mrava, iako znanstvenici procjenjuju kako se ukupan broj vrsta kreće oko 15 000. Među njima najpoznatija je vrsta šumskog mrava. Oni žive u kolonijama, u kojima ih može biti i po 20 milijuna, ima ih na svim kontinentima, osim na Antarktici. 

U Srednjoj Europi živi 161 vrsta mrava razvrstanih u 28 rodova, dok najveći dio vrsta mrava živi u tropskim i suptropskim područjima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.