Znanost
326 prikaza

Mladi se danas manje seksaju, piju, puše, nego 1991.

Filmska scena koja ilustrira zavođenje
Themoviedb.org
Novo istraživanje u SAD-u pokazuje da mlade generacije puno češće korise kontracepciju, da se puno manje tuku...

Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju proveo je istraživanje koje je pokazalo da današnji tinejdžeri puše, piju i seksaju manje nego ikad ranije otkad se ispituju te kategorije. Najnoviji podaci odnose se na 2015. godinu, u kojoj je 41,2 posto njih izjavilo da je već imalo seksualne odnose. A da ih ima redovite seksualne odnose, odnosno barem jedan u posljednja tri mjeseca, potvrdilo je njih 30,1 posto.

Četvrt stoljeća ranije, 1991., svijet seksa upoznalo je pak već 54,1 posto tinejdžera, a više manje redovito se seksalo njih 37,9 posto. Zaključak koliko je to dobro ili loše ili uopće ne podliježe vrijednosnom sudu, ovisi o svjetonazoru. S druge strane, nesumnjivo je izvrsna vijest to da kontraceptivne metode danas koristi 15 posto više tinejdžera nego samo četiri godine ranije.

Posebno kondoma za kojima poseže skoro 60 posto ispitanih mladih i tako svodi rizik od zaraze HIV-om na nulu. Kondomi su, doduše, vrhunac popularnosti doživjeli 2003. kada ih je koristilo oko 62 posto tinejdžera koji su imali seksualne odnose. U međuvremenu su se pojavile neke nove kontraceptivne metode, pa se tome prilagodila i upotreba kondoma.

Dobra vijest je svakako to što je postotak onih koji puše pao sa 27,5 posto u 1991. na samo 10,8 posto 2015. Alkohol je prije četvrt stoljeća probalo njih 82 posto, dok je to danas na kakvih 65 posto. Heroin je uglavnom na istim razinama, ali su u blagom padu i kokain i ekstazi i razne alternativne vrste halucinogena.

Najpopularniji halucinogen, međutim, marihuana, 1991. je bilo poznato iskustvo kod 31 posto tinejdžera. Svoj vrhunac je doživjela 1997. i 1999. kad ju je probalo 48 posto ispitanih mladih, da bi posljednjih godina marihuana prestala biti misterija za nešto manje od 40 posto tinejdžera. Mladi po SAD-u danas se bitno manje mlate nego 1991.

Te godine u barem jednoj tučnjavi sudjelovalo je čak 42,5 posto njih, da bi taj postotak u 2015. pao na samo 22,6 posto. Što se oružja tiče, u SAD-u ga je 1993. u školu barem jednom ponijelo nevjerojatnih 11,8 posto, a u 2015. 4,1 posto, mada je i jedno vatreno oružje u školi apsolutno previše.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.