Znanost
2490 prikaza

Menstrualna bol jednaka kao infarkt - zašto je ne liječimo?

Žena dodiruje goli trbuh
Thinkstock
Ovo stanje pogađa skoro svaku desetu ženu u reproduktivnoj dobi, a za dijagnozu u prosjeku treba nevjerojatnih sedam godina

Žene od puberteta do menopauze svakog mjeseca (osim ako su trudne ili imaju nekih zdravstvenih problema) krvare. Znači, većinu života. Mnoge tijekom tog vremena iskuse veće ili manje bolove. No svejedno se o toj temi uopće ne priča. Nažalost, previše žena trpi u tišini. I pritom trpe pravu agoniju, jer postoje i stanja pri kojima žene osjećaju ozbiljne bolove.

Najčešće se radi o dismenoreji - kliničkom terminu za bolne menstruacije koje ženama onemogućuju izvođenje svakodnevnih aktivnosti. Dismenoreja pogađa jednu od pet žena, tvrdi američka akademija obiteljskih liječnika, a nevjerojatno je koliko je malo istraženo to područje, te mnogi doktori tek odmahuju rukom na spominjanje simptoma.

Liječnike ne zanima

Frank Tu s NorthShore Sveučilišta kaže da neki liječnici pacijentice otpuste tek uz riječi da bi im "ibuprofeni trebali pomoći". Naravno, to nije dovoljno dobar odgovor ženi koja trpi snažne bolove, koji, prema profesoru Johnu Guillebaudu s College Londona, mogu biti jaki kao pri doživljavanju srčanog udara. Žene koje započnu razgovor s drugim ženama o menstrualnim bolovima, vjerojatno će brzo otkriti da je barem polovica njihovih prijateljica iskusila to o čemu pričaju.

Liječnici im gotovo svima prepisuju kontinuirano uzimanje kontracepcijskih pilula, bez pauza (kako ne bi dobile menstruaciju i osjećale bolove, iako menstruacija u mnogim slučajevima ne nestaje, kao ni bol), te antidepresive i analgetike kako bi "lakše preživjele" te teške dane.

Bol, ilustracija I to je život Znanost Ovo je 20 najgorih boli koje ljudi mogu iskusiti

Iako se simptomi među ženama znaju prilično razlikovati, jednu stvar sve dijele: niti jedna obično ne dobije točan odgovor od svojeg liječnika zašto se to događa i kako se može spriječiti. Službene dijagnoze (pogotovo ako u vrijeme menstruacije obično osjećate i neke druge kronične bolove), možete odmah prekrižiti. Barem zasada, jer se njima nitko ne zamara.

Skrivena dijagnoza iza boli

No, treba znati da uz dismenoreju postoji još jedan uzrok velikih bolova: endometrioza. Dok je u prvom slučaju riječ tek o bolnim menstruacijama bez objašnjenja, u drugom se radi o ozbiljnom stanju.  Procjenjuje se da oko 10 posto žena koje ovuliraju u SAD-u boluje od endometrioze, na čiju se dijagnozu obično čeka 10-ak godina. Radi se o krivo smještenom tkivu sluznice maternice, koje krvari tijekom menstruacije.

Ako se ne liječi, može uzrokovati neplodnost, a unatoč tome i dalje nije poznato što uzrokuje ovu bolest, te zašto su neke žene predisponirane za to stanje. Nepostojeći tretmani i nedostatak istraživanja Upravo je nevjerojatno da niti jedno od dva navedena stanja nije do kraja istraženo, ali i da su vrste liječenja vrlo ograničene. U oba slučaja, većina će liječnika ženama tek preporučiti uzimanje analgetika kao što su ibuprofeni, korištenje pilule ili prelazak na intrauterini uložak poput Mirene.

U nekim slučajevima se može preporučiti operacija ili čak histerektomija, no čak ni ona ne mora u potpunosti djelovati, jer su se neke žene žalile na bolove i nakon nje. Postoji više istraživanja o endometriozi ponajviše stoga jer može uzrokovati neplodnost, no znanstvenici koji pokušavaju detaljnije istražiti ova stanja obično ne dobivaju potrebne financije za svoj rad. Mnoge žene napominju da, kad bi se radilo o bolovima koji muče muškarce, ne samo da bi sve dosad bilo istraženo, nego bi čitava problematika bila davna prošlost. Nimalo ne pomaže ni činjenica da ni sami liječnici ne shvaćaju ozbiljno žene koje se žale na ove tegobe.

Ako imate ove simptome obavezno posjetite liječnika

Standardna bol kod menstruacije se javlja u području donjeg dijela trbuha gdje se nalazi maternica zbog stezanja i otpuštanja njenog tkiva. Bol se može reflektirati i na donji dio leđa u istoj ravnini, no javi li se bol drugdje u zdjelici, leđima, ili pak nogama - moguće je da se radi o endometriozi. Bol može pratiti mučnina i nagon za povraćanjem.

Djevojka plazi jezik ZNAKOVI TIJELA Life Imate zadah ili loš ten? Evo što to otkriva o zdravlju

Bol tijekom ili nakon seksa koja nalikuje na probadajuću bol u bilo kojem dijelu ciklusa - za vrijeme plodnih dana, menstruacije ili nakon nje - može biti ključni simptom endometrioze.  Još jedan znak je krvarenje između menstruacija, koje je također znak da posjetite liječnika i izvijestite ga o svojim simptomima.

Shvaćaju samo one koje boli

Muškarci ne shvaćaju o koliko jakim bolovima žene pričaju, a žene liječnice ili ih nisu same iskusile, ili jesu pa smatraju da ako one mogu preživjeti, mogu i druge. Iako nije riječ o životno opasnom stanju, ipak pričamo o bolovima koji itekako utječu na ženinu svakodnevicu, pa ih ne bi trebala ignorirati ni zdravstvena zajednica.

S druge strane, općenito se o menstruaciji ne priča, te se diljem svijeta ona manje ili više smatra tabuom. Stoga teško da ćemo progovoriti o pratećim bolovima, ako se ne opustimo i konačno na sav glas kažemo da žene krvare, da je to normalno i da mnoge pritom pate i trebaju pomoć, piš Quarz.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.