Znanost
9252 prikaza

Magisterij nedovoljan: "Žao mi je, ali odlazim u inozemstvo"

Helena Dukić, magistrica glazbe s Cambridgea i Kingstona
1/4
Žarko Bašić/ PIXSELL
Helena Dukić htjela se, nakon studija na uglednom sveučilištu, vratiti u Hrvatsku ali bi ovdje trebala položiti još 15 ispita

Ne preostaje mi ništa drugo nego potražiti posao u Austriji, Njemačkoj ili Engleskoj, budući da mi se doista ne da po šesti put ići na ispite koje sam već odavno položila da bi testirali moja znanja za koja imam magisterij, počela je razgovor Helena Dukić. Ona je završila Glazbenu akademiju i obrazovala se na Cambridgeu i Kingstonu, te magistrirala psihologiju glazbe. 

Nakon završenog obrazovanja na dva britanska sveučilišta, htjela se vratiti u Hrvatsku i pronaći ovdje posao. Nostrificirala je diplome i bila je uvjerena da će s tim kvalifikacijama bez problema dobiti posao kao profesorica glazbenog odgoja u osnovnoj ili srednjoj glazbenoj školi. Međutim, uoči Nove godine dočekalo ju je neugodno iznenađenje. 

Magistrica s Cambridgea Helena Dukić | Author: Facebook Facebook

- Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dobila je rješenje prema kojem bih, da bih postala učiteljica u osnovnoj školi ili profesorica u srednjoj, te nastavnica stručnih predmeta u glazbenoj školi, trebala ovdje položiti još 15 dodatnih ispita iz područja glazbene pedagogije, dakle baš onih koji su bili sastavni dio mog obrazovanja u Engleskoj. Tako bih, pored ostalog morala polagati solfeggio ili harmonije na klaviru, što sam položila još na prvim godinama studija. Doista ne vidim razloga da na to pristanem jer bi me to koštalo dodatnih novaca i vremena, kaže magistrica Dukić.

'Stručno povjerenstvo'

Kako kaže, bila je spremna na nekoliko predmeta iz pedagoškog dijela školovanja, metodike i didaktike, ali ne i na 15 dodatnih ispita. 

- Iz Ministarstva sam dobila pismo u kojem mi državni tajnik Hrvoje Šlezak odgovara da se rješenje donosi na osnovu mišljenja - citiram: "Stručnog povjerenstva za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za obavljanje regulirane profesije učitelja glazbene kulture u osnovnoj školi, nastavnika glazbene umjetnosti u srednjoj školi i učitelja i/ili nastavnika stručnih predmeta u glazbenoj školi", objasnila je Helena Dukić. 

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Sad joj jedino preostaje da podnese ustavnu tužbu, ali joj to nije ni na kraj pameti:

- Ne dolazi u obzir, jer bi to samo bilo gubljenje vremena i ne bi mi donijelo nikakvih korisnih rezultata. Sad se fokusiram na doktorat i mogu jedino žaliti što neću raditi u Hrvatskoj i ovdje učenicima prenijeti svoja znanja. Vjerujem da ću sa stečenim znanjem jednog dana raditi na istraživanjima psihologije glazbe. Riječ je o vrlo uskom području kojim se u Hrvatskoj, koliko znam, nitko ne bavi, a riječ je o vrlo zanimljivom polju koje proučava utjecaj glazbe na ljudski mozak te percepcija i doživljaj glazbe na čovjeka i njegove emocije. 

Ustavna tužba je besmislena

Helena kaže da jedino što će još učiniti, jest poslati pismo Blaženki Divjak, ministrici znanosti i obrazovanja koju bi voljela upozoriti na svoj ali i na slične slučajeve mladih i obrazovanih ljudi kojima su u Hrvatskoj zatvorena vrata. 

Inače, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja je Hrvoje Šlezak, inače član konzervativne stranke Hrast kojoj je na čelu Ladislav Ilčić, a koji se zalažu za zabranu abortusa i deklaratorno za demografsku obnovu zemlje. 

Šlezak živi u Čakovcu, ima petoro djece i magistar je geografije koji je diplomirao na PMF-u s temom 'Zagrebačko željezničko čvorište', a magistrirao s radom 'Demografska i sociokultura obilježja romske populacije u Međimurju'. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oluja95 12:50 11.Siječanj 2018.

    Mala ne seri. :) "Iz javno dostupnih izvora vidljivo je da je H.D. završila 3 g.klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prvostupnik!). NIJE nastavila još 2 g.da bi nakon petogodišnjeg studija stekla status magistra i mogla predavati klavir u glazbenim ... prikaži još!m školama u HR. Zatim je završila iste takve 3 g. klavira na Cambridgeu (prvostupnik tj.bachelor!). Nije nastavila isti studij da bi stekla status magistra. Zatim je upisala jednogodišnji master potpuno drugog fakulteta i usmjerenja (Kingstone, kom