Znanost
13978 prikaza

LSD na poslu: Koristi se sve više, podržavaju ga i šefovi

Mozak pod utjecajem LSD-a
Imperial/Beckley Foundation
Sve više profesionalaca želi osloboditi maštu i kreativnost i pojačati razinu energije

Urbana legenda kaže kako su Steve Jobs i Bill Gates eksperimentirali s drogama na radnom mjestu, no trend pojačanja kreativnosti i osjetila proširio se iz San Francisca, svijeta kreativnih zanimanja i Silicijske doline u svijet "klasičnih" poslovnjaka.

Mikrodoze LSD-ja, gljiva ili meskalina svakih nekoliko dana utječu na percepciju, kognitivne procese, energiju i možda najvažnije - kreativnost. Mikrodoziranje navodno pojačava sveopću dobrobit organizma, reducira stres i tjeskobu, te pomaže kod spavanja. Dok je kokain nekada bio izbor broj jedan velikih glavešina malene doze ovih droga koriste oni kojima je manje do partijanja, a više do dobro odrađenog posla i generalno zdravlja.

LSD aktivira 5-T2A receptore u frontalnom režnju i aktivira se neurotransmiter glutamat koji pojačava signale koji putuju kroz mozak i igra ulogu u učenju i pamćenju. LSD ljude najčešće "baci" na jednu od dvije strane - ili osjećaj euforije i sreće, ili pak kod preosjetljivih u paranoju ili psihozu. Male doze gotovo uvijek poboljšavaju raspoloženje, pojačavaju kreativnost i "kopiraju" utjecaj serotonina.

Mozak pod utjecajem LSD-a | Author: Imperial/Beckley Foundation Imperial/Beckley Foundation

Klinička su se ispitivanja mahom obustavila krajem šezdesetih godina, a znanstvenici koji su na njima radili kažu da su mnogo naučili o ljudskoj svjesti. Prije dvije godine istraživanje Imperial Collegea u Londonu pokazalo je da LSD kreira svojevrstan kaos u frontalnom režnju te omogućava mozgu da djeluje slobodnije nego inače.

Rezultati, piše Independent, ukazuju da LSD pojačava komunikaciju onih djelova mozga koji inače manje komuniciraju. To objašnjava "drugu razinu svjesti" o kojoj često govore korisnici, kao i osjećaj "povezanosti s drugima, svemirom i prirodom".

LSD se svojedobno koristio i u terapeutske svrhe, u borbi protiv ovisnosti, opsesivno kompulzivnog poremećaja ili teške depresije. Neka su istraživanja iz šezdesetih pokazala kako LSD i meskalin zaista pomažu pri kreativnom rješavanju problema u kontroliranim uvjetima, međutim istraživanja su slabo dokumentirana.

LSD, ilustracija | Author: Manel Torralba/Flickr/CC BY 2.0 Manel Torralba/Flickr/CC BY 2.0

Najveći je rizik, piše Independent, u omjeru količinine i kvalitete onoga što se unosi u organizam jer s obzirom da proizvođači i dileri LSD-ja nisu pod kontrolom države i zakona nema mehanizama koji garantiraju kvalitetu "proizvoda". Previše LSD-ja ili loš LSD mogu biti izvor lošeg "tripa" koji može biti početak psihoze.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.