Znanost
6283 prikaza

"Lijek za rak imat ćemo za godinu dana"

Stanice raka
Thinkstock
Izraelski znanstvenici uvjereni su da će preporoditi znanost i načine liječenja najtežih bolesti

Tim izraelskih znanstvenika objavio je u ponedjeljak da će vjerojatno razviti lijek za rak u idućih godina, javio je Jerusalem Post. Tvrtka Accelerated Evolution Biotechnologies pod upravljačkom palicom dr. Ilana Morada razvija tehnologiju gdje se kombiniraju već postojeće metode liječenja. 

Dan Aridor, predsjednik uprave tvrtke, rekao je: "Vjerujemo da ćemo u roku od godinu dana imati cjeloviti lijek za rak. Naš lijek bit će učinkovit od prvog dana terapije koja će trajati nekoliko tjedana, a imat će zanemarive nuspojave uz puno niži trošak od ostalih načina liječenja".

Terapija pod nazivom MuTaTo koristi kombinaciju peptida i toksina koji ubijaju stanice raka, a plan je s vremenom ponuditi pacijentima personalizirano liječenje, tvrdi Morad.

Ilustracija crvenila koža Simptomi Znanost Liječnici: Crvenilo kože može biti znak opake bolesti

Prema njegovim izjavama, trenutačni problem liječenju rakova je što dostupni lijekovi ciljaju brzorastuće ćelije raka dok matične stanice ostaju netaknute pa mogu poslije ponovno prerasti u rak. 

Možda i najvažnija njegova izjava je usporedba MuTaToa s lijekovima za AIDS. Nekada je to bila gotovo automatska smrtna presuda, a sada je to "samo" teška kronična bolest. "Nekada smo oboljelima od AIDS-a davali nekoliko lijekova, ali smo ih davali jedan po jedan. Tijekom liječenja bi bolest mutirala i ponovno počela napadati pacijenta. Tek kad smo pacijentima počeli davati koktel lijekova, uspjeli smo zaustaviti bolest", kazao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.