Znanost
31708 prikaza

Lijek s Kube protiv raka privlači sve više Hrvata

Kemoterapija
Thinkstock
Kubanska se medicina širi, a navodno su njihove terapije postale hit i u Srbiji, gdje odlazi sve više naših onkoloških bolesnika

Kuba je meka za onkološke pacijente u Srbiji, a sada se slavni kubanski lijek koji navodno pomaže u liječenju raka može dobiti u Beogradu, što tamo privlači i sve više Hrvata. 

Što to Kuba ima, a da zapadni zdravstveni sustavi nemaju? Navodno puno osobniji pristup pacijentu, ali i neke diskutabilne lijekove, poput škorpionovog otrova, te raznih pripravaka kojima liječe lakše i teže bolesti, pa čak i karcinome.

Slučajeva u kojima su se ljudi odlazili liječiti na Kubu ima na pretek, no najpoznatiji je svakako slučaj venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza. On je nakon dijagnoze karcinoma u 4 stadiju nepoznatog porijekla otišao u Kubu na liječenje, a tamo je odlazio i na svaku kemoterapiju. Nakon dijagnoze poživio je 3 godine - znatno više nego su mu liječnici u Venezueli procijenili da će živjeti. Na Kubi se liječio i Bata Živojinović, a pretpostavlja se kako je puno slavnih pokušalo riješiti svoje zdravstvene probleme na Kubi, no iskoristili su prednost anonimnog liječenja u inozemstvu te su to zatajili.

Postoje barem tri velike medicinske inovacije koje Kuba ima, a mi trebamo, a trgovinski embargo između zemalja nam u tom smisli stvara prepreke - rekao je američki znanstvenik zadužen za medicinsku suradnju s Kubom, Pierre LaRamée Huffington Postu.

Najpoznatiji među njima je svakako CIMAvax. To je lijek koji  ne sprječava rak pluća, ali zaustavlja širenje bolesti tako što napada bjelančevine uključene u rast raka. Zahvaljujući ovoj transformaciji, uznapredovali rak bi se mogao pretvoriti u kroničnu, izlječivu bolest umjesto u fatalnu. Ovaj lijek je prvi takve vrste, a da je riječ o stvarno značajnoj inovaciji dovoljno govori podatak da bi se ekonomska velesila poput SAD-a mogla okrenuti svojem zakletom neprijatelju za pomoć.

Osim CIMAvaxa, kao revolucionarni se često spominju i drugi kubanski lijekovi - Vidatox, Heberprot P75, Vaxire, Melagenina Plus...

 

Laboratorij | Author: Pixabay Pixabay
Hrvatski pacijenti kubanski lijek za rak pluća traže u Beogradu

Na temelju primjene kubanskog cjepiva protiv raka pluća u 25 oboljelih u beogradskom Kliničkom bolničkom centru Bežanijska kosa liječnici su zaključili da cjepivo većini pacijenata produljuje život, dobro ga podnose i nema nuspojava, pisao je Večernji list, objašnjavajući sve većim interesom za navodni lijek.

Naime, pacijenti iz Hrvatske, ali i Makedonije, Crne Gore kontaktiraju beogradsku bolnicu radi kupnje ovog cjepiva koje je Kuba donirala Srbiji krajem 2015. godine. Nakon četvrt stoljeća rada na tom lijeku Kubanci su pokrenuli ispitivanje koje se, osim u ovoj srpskoj bolnici, provodi i u onoj u Novom Sadu, ali se i na razini Europe provode istraživanja o djelotvornosti lijeka.

– Kako cjepivo djeluje, moći ćemo govoriti tek kad se svi podaci iz 60 centara u Europi izračunaju i statistički obrade. Ova bolnica nije dio tog programa, mi smo dobili donaciju cjepiva koje je kao lijek, primjerice, registrirano u Latinskoj Americi, ali i u Albaniji. Što se tiče našeg iskustva s ovim lijekom, možemo zaključiti da su pacijenti u odličnoj kondiciji, da se cjepivo lako podnosi, nema nuspojava pa, iako program još uvijek traje, u većine mogu reći da se životni vijek produljio i na oko 30 mjeseci – izjavio je dr. Andrić, načelnik Odjela medicinske onkologije u KBC-u Bežanijska kosa.

Cijena terapije 

Troškovi liječenja iznose od od pet do deset tisuća eura godišnje, ali ponavlja da se cjepivo u njihovoj ustanovi ne može kupiti, za što često dobivaju pozive pacijenata. Kad se dovrši spomenuta studija i analiziraju podaci, tek će se onda moći govoriti o učinkovitosti, a u međuvremenu su bosanski mediji objavili da je jedna privatna klinika u toj zemlji kupila cjepivo koje slobodno prodaje.

Srbija će ugostiti poznatu onkologicu iz Havane

Annabel Estevez Garcia, poznata kubanska onkologica i profesorica na tamošnjem medicinskom fakultetu, u Srbiji će boraviti mjesec dana kao predstavnik Udruženja liječnika Kube. Ona će navodno predstaviti dostignuća suvremene medicine u liječenju raka i drugih teških bolesti - ovisnosti, Parkinsona, bolesti očiju i kože, gangrene...

Pritom ona namjerava objasniti što to Kubu čini jednim od lidera u pogledu razvoja medicine. Primjerice, u toj se zemlji nalazi čak 6,7 liječnika na 1000 pacijenata, po čemu je prva u svijetu. 

Lider po inovacijama?

Kubina prednost u medicini pred zapadom sastoji se u tome što ona učinkovito preraspoređuje svoje resurse, bar kad je zdravstvo u pitanju. Država je naime investirala prilične svote u biotehnologiju od 1980-ih godina, kad su osnovali Biološku frontu za precizna istraživanja imunologije. Unatoč desetljećima koja su pratile ekonomske sanacije, Fidel i Raul Castro su biotehnologiju i zdravstvena istraživanja, pogotovo u preventivnoj medicini, učinili prioritetima.

Kuba se usredotočila na istraživanja koja su se ticala prevencije bolesti uz pomoć razvoja cjepiva, što rezultira manjim troškovima. A dok se američka farmaceutska industrija fokusirala na investiranje milijuna dolara u razvoj lijekova koji će olakšati simptome HIV-a, umjesto da otkrije i izliječi uzročnike virusa, Kuba navodno od 2012. godine provodi klinička istraživanja kojima testira svoja cjepiva protiv HIV-a.

Pogledajte dokumentarac kontroverznog Michaela Moorea o zdravstvenom sustavu Kube:

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • HenryMiller 00:23 05.Studeni 2017.

    ...lijeka protiv karzinoma nema, osim sto neki mogu vise ili manje produziti zivot...a ako ga i bude, onda ce biti u obliku cjepiva zdravim genima...zato, ne zamarajte se vise takvim nadama...no, ono sto bi u svakom slucaju kao "terapiju" iz ... prikaži još! Kube u Hrvatsku trebalo uvesti je... socijalizam, sa teznjom prema komunizmu, ali ne zato jer je to za u buduce naprednije, vec samo zato da se pred zid dovede sva gamad koja je hrvatsku upropastila...a vi si mislite i dalje sto god hocete...i nadajte se

  • nerminius 14:30 04.Studeni 2017.

    Ne treba ovdje puno komentirati, očito je da su kubanski liječnici posve drugim pristupom liječenju najtežih bolesti uz primjenu prirodnih tvari postigli nešto što klasična medicina orijentirana prije svega na profit, a ne na dobrobit pacijenata, nikako ne uspijeva. Svaka čast.