Znanost
50747 prikaza

Liječnici: "Ovaj vitamin je opasan, ne uzimajte ga!"

Vitamini i tablete
Thinkstock
Previše ovog vitamina može izazvati prekomjernu žeđ, povećani poriv za mokrenjem, mučninu i slabost

Vitamin D poznat je i kao "vitamin Sunca", jer ga naše tijelo proizvodi prilikom izlaganja kože Sunčevim zrakama, a upravo izostanak takve mogućnosti zimi navodi mnoge ljude na uzimanje njegova umjetnog dodatka kako bi se u tijelu zadržala dovoljna razina tog vitamina.

No uzimanje vitamina D u dodatnom obliku nije nužno i dobra ideja, nego štoviše može čak biti i opasno, upozoravaju stručnjaci.

Iako razina vitamina D u tijelu tijekom tmurnih zimskih mjeseci pada, dodatak vitamina D trebalo bi uzimati samo u konzultaciji s liječnikom, objavila je njemačka farmaceutska skupina Apothekerkammer Niedersachsen.

Ona upozorava da previše vitamina D može izazvati prekomjernu žeđ, povećani poriv za mokrenjem, mučninu i slabost.

Među prirodnim izvorima vitamina D nalazi se masna riba, žumanjak, crveno meso, jetra i mliječni proizvodi.

Osim prehrane bogate namirnicama koje sadržavaju visoku razinu vitamina D, ova farmaceutska skupina savjetuje šetnje tijekom sunčanih zimskih dana.

Tijelo pohranjuje vitamin D u jetri i u masnom tkivu. Zimi ono može zadržati dovoljnu količinu vitamina D oslanjajući se na te zalihe.

Nedostatak vitamina D utječe na slabljenje kostiju i može voditi osteoporozi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nerminius 07:15 20.Listopad 2017.

    Ljudi čitaju moderne mainstream časopise u kojima se otvoreno reklamiraju takvi medikamenti, kroz tekst priloga ili kroz otvoreno postavljenu reklamu. Treba znati da su vitamini koenzimi potrebni ljudskom tijelu, jer je ljudska vrsta kroz evolucijski razvoj izgubila sposobnost autosinteze tih ... prikaži još! tvari u vlastitom organizmu. Mnogi znanstvenici smatraju da se radi o genetskoj grešci koja je nekad u pretpovijesti iz tko zna kojeg razloga uhvatila plodno tlo i razmnožavanjem se raširila po vrsti.

  • nelson 17:52 18.Listopad 2017.

    neću