Znanost
12309 prikaza

Ledenjak kao dva Luksemburga odlomio se od Antarktike

Larsen C
NASA
Pukotina na ledenoj ploči Larsen C koja je najavila da će doći do ovoga primijećena je prvi put u siječnju ove godine

Satelitske snimke potvrdile su da se od ledene ploče Larsen C na Antarktici odlomio trilijun tona težak komad ledenjaka veličine kao dva Luksemburga i sad pluta po Weddellovom moru. Ovime je zauvijek promijenjen izgled Antarktike, a znanstvenici su upozorili prije mjesec dana da bi do toga moglo doći.

Ledena ploča Larsen C | Author: NASA NASA
Tada su naime otkrili ogromnu pukotinu na Larsenu C i upozorili da će se uskoro odlomiti ogroman komad ledenjaka čije će otapanje podići razinu mora diljem planete za deset centimetara. ovaj se komad odlomio u srijedu ujutro.

Larsen C je sada za 12 posto manji, a komad koji se odlomio je za tisuću četvornih metara veći nego što su znanstvenici mislili da bi mogao biti prije mjesec dana.

Ovaj odlomljeni ledenjak spada među deset najvećih koji su se ikada odlomili od Antarktike. Prva pukotina na Larsenu C zabilježena je u siječnju, a u lipnju je primijećeno da se pukotina dramatično širi, čak deset metara po danu.

Za razliku od tankih slojeva leda, ledenjaci koji plutaju debeli su stotine metara. Stručnjaci navode da ovaj neće dramatično promijeniti razinu mora, ali kažu kako to ne znači da će se s nekim drugim komadom ledenjaka to odlomiti.

"Na Antarktici ima toliko leda, kada bi se sav taj led otopio ili se samo usuo u more razina mora bi porasla za 60 metara. To se neće dogoditi, ali samo govori koliko ga ima i koje su sve posljedice rapidnog otapanja leda i klimatskih promjena", rekao je za Guardian klimatolog Martin Siegert.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.