Znanost
15273 prikaza

Konačno otkrivena tajna 'Vrišteće mumije'

Vrišteća mumija
Screenshot documentary tube
20.000 posjetitelja pogledalo je 'Vrišteću mumiju' u nešto manje od tjedan dana

Iako većina egipatskih mumija izgleda mirno i spokojno, jedna je upravo zbog svog neobičnog izraza lica zbunjivala znanstvenike godinama. 'Vrišteća mumija' kako su je nazvali, osim što je imala nemirni izraz lica bila je zakopana na ne baš tako tradicionalni način. 

Znanstvenici tako kažu kako 'Vrišteća mumija' izgleda upravo tako jer je u trenutku smrti – vrištala. A vrištao je princ Pentawer, kako su potvrdili DNK testovi. Princ je osuđen na smrt i to najvjerojatnije vješanjem zbog planiranja ubojstva svog oca, egipatskog faraona Ramzesa III koji je vladao u 12. stoljeću pr.Kr.

No time nisu otkrivene sve misterije vezane uz ovu mumiju koja je i pokopana na malo drugačiji način. 

"Ovu smo mumiju pronašli prekrivenu ovčjom kožom. Običaj je to kojeg su drevni Egipćani koristili za one koji nisu čisti, za koje se smatra da su napravili nešto loše u svom životu", rekao je egiptolog Zahi Hawass.

Piramide u Gizi Svjetsko čudo Znanost Riješio najveću od svih tajni - kako su izgradili piramide

Mumiji su ruke i noge zavezane, a nije imala nikakav grobni marker, što po drevnim običajima znači da nema nikakvu ulogu u zagrobnom životu. Nije bio mumificiran, nego je samo ostavljen da se suši i nakon toga mu je u usta ulivena smola. Bez obzira na ove ne tipične načine pokopa, mumija je ipak zakopana s ostalim članovima kraljevske obitelji. 

"Dvije struje borile su se oko ove mumije, jedna koja ga je željela izbaciti i druga koja ga je pokušala sačuvati. Jedni su mu pokušali uništiti mogućnost zagrobnog života, a drugima je bilo stalno do njega, dovoljno kako bi to pokušali spriječiti", rekao je arheolog Bob Brier . 

Mumija je izložena u Egipatskom muzeju u Kairu kao dio posebne izložbe koja pokazuje dijelove kolekcije koja još nije viđena. Najmanje 20.000 posjetitelja pogledalo je 'Vrišteću' mumiju u nešto manje od tjedan dana. Inače muzej sadrži najopsežniju kolekciju drevnih egipatskih umjetnina na svijetu. Ima preko 136 tisuća eksponata, dok su stotine tisuća drugih u podzemnim skladištima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.