Znanost
4561 prikaza

"Kokoši iz pakla" - otkrivena tajna mrcine od tone i pol

Oviraptorosaur
ZHAO CHUANG/PEKING NATURAL SCIENCE ORGANIZATION
Milijunima godina stare životinje su fascinirale znanstvenike

Kako sjediti na jajima kada si težak više od 1500 kilograma? Pažljivo, pokazuje novo istraživanje međunarodnog tima znanstvenika iz Azije i Sjeverne Amerike.

Kako su dinosauri podizali mlade oduvijek je teško istraživati zbog razmjerno malo fosila, no sada je otkriveno inkubiranje oviraptorosaura, piše u srijedu BBC.

Stručnjaci vjeruju da su najveći iz tog roda dinosaura slagali jaja oko šupljine u sredini gnijezda.

Šupljina je tako nosila težinu roditelja, omogućujući im da osiguraju toplinu i zaštitu podmlatku bez da razbiju osjetljiva jaja.

Pernati preci modernih ptica, oviraptorosauri su živjeli krajem krede, prije oko 67 milijuna godina.

Zbog okoštale krijeste i dugih repova poput guštera jedna vrsta 'Anzu wyliei' prozvana je "kokoš iz pakla".

Oviraptorosaur | Author: ZHAO CHUANG/PEKING NATURAL SCIENCE ORGANIZATION ZHAO CHUANG/PEKING NATURAL SCIENCE ORGANIZATION

"Radi se o zaista zanimljivoj skupini dinosaura", kaže suautorica studije Darla Zelenitsky sa sveučilišta u Calgaryju. "Većina ih je bila mala i težila stotinjak kilograma ili manje. Nalikovali su pticama, s kosturom sličnim papigama. Iako su relativno rijetki, postoji nekoliko zanimljivih primjeraka", dodala je.

Stručnjaci su analizirali oblik i veličinu više od 40 gnijezda, većinom iz Kine i Mongolije kako bi otkrili kako su dinosauri grijali jaja.

Otkrili su da je promjer gnijezda bio 35 centimetara u manjih vrsta do 330 centimetara u najvećih Macroelongatolitusa.

Čini se da je rupa u sredini gnijezda rasla s veličinim vrste, prilagodba koja nije poznata u ptica.

Neka istraživanja sugeriraju da su jaja bila plavo-zelena i da su u najvećih vrsta težila više od šest kilograma.

Stručnjaci stoga zaključuju da su manje vrste oviraptorosaura vjerojatno ležale izravno na jajima koja su u slojevima bila naslagana jedna na druga.

Komentirajući studiju, dr. Lindsay Zanno iz Prirodoslovnog muzeja u Sjevernoj Karolini opisala je mehanizam kao "jednostavan, a istovremeno elegantan".

"Gnijezda dinosaura posebno su vrijedna jer nam otkrivaju kako su evoluirali, prilagođavajući svoja ponašanja da bi grijali i štitili jaja bez da ih razbiju svojim golemim tijelima".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 20:50 17.Svibanj 2018.

    čudovište

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:37 17.Svibanj 2018.

    Slići mi na našu sad več bivšu ministricu.