Znanost
5859 prikaza

Koja su mora najslanija i zašto su uopće slana?

Surferi na moru
Filip Brala (PIXSELL)
Najveće morske površine na svijetu prepune su soli, no sol se ne nalazi samo u morima

Morima i oceanima prekriveno je 70 posto svijeta, a u njima se nalazi oko 97 posto sve vode ovoga svijeta. I sva ta velika količina vode nije voda za piće zbog velike količine doli koja se u njima nalazi. Slana mora i oceani ipak nisu jedine vodene površine koje sadrže sol, a određenu količinu soli možemo naći i u rijekama, čak i u kišnici. Najviše ih ipak ima u oceanima. 

Sol u morskoj vodi rezultat je erozije tla koja započinje kišom koja sadrži otopljeni ugljični dioksid. Kako stijene erodiraju većina natrijevog klorida putem rijeka i izvora završava u oceanima, kako piše National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Iako natrijev klorid čini većinu soli u vodi, ostali minerali poput magnezija, kalcija i kalija također se razlažu u vodi. 

Svaki ocean ima drugačiju količinu koje čak nisu iste ni u svim područjima oceana. Prosječno slana voda ima oko 35 grama soli po kilogramu, kako piše Scripps Institution of Oceanography.

Ronioc pod morem DILJEM SVIJETA Znanost Znanstvenici u strahu: Nešto se čudno događa s morem!

Najviše soli nalazi se u najvećem i najdubljem oceanu na svijetu - Tihom oceanu. Ime mu je dao Ferdinand Magellan, poznati portugalski istraživač, moreplovac. Ovaj ocean zauzima trećinu površine Zemlje, tj. 179,7 milijuna km2, što je više od ukupne površine ukupne kopnene površine. Proteže se na približno 15.500 kilometara, a njegova najdublja točka ujedno je i najdublja točka na svijetu- Marijanska brazda s dubinom od 11.022 metara. Prosječna dubina oceana je 4.300 metara.

Proteže se od Australije i Azije na zapadu do Amerike na istoku. Salinitet također varira ovisno o zemljopisnoj dužini. Voda bliže ekvatoru manje je slana od one u umjerenom pojasu zbog obilnih padalina na ekvatoru tijekom cijele godine. Također, salinitet vode na polovima vrlo je nizak zbog malenog ili nikakvog isparavanja vode, piše The Independent. 

Zbog vode koja se u oceane slijeva iz rijeka i izvora bilo bi logično da su i rijeke također slane, što je samo djelomično točno. Konstantno punjenje rijeka kišnicom sprječava ih da postanu jako slane, a ta se sol konstantno preljeva i skuplja u morima. 

Po nekim procjenama diljem svijeta rijeke godišnje prenose oko četiri milijarde tone soli u oceane. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.