Znanost
40599 prikaza

Karta koja pokazuje da nam najgore vrućine tek dolaze

Karta svijeta s ekstremnim temperaturama, srpanj 2018.
University of Maine Climate Reanalyzer
Svijet već sada gori s visokim temperaturama, a najgore ove godine tek dolazi

Kakvo ljeto očekuje sjevernu Zemljinu polutku pisali smo nedavno objašnjavajući što je prolazio grad Quriyat u Omanu kada je krajem lipnja iskusio kako je to kad tijekom 51 sata temperatura niti u jednom trenutku ne pada ispod 42°C. Prognoze za naš dio Europe najavljuju ljeto koje će biti neugodno vruće kao i prošlogodišnje.

Vrućine | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Temperaturni rekordi ne mogu se predvidjeti, iako je već sada jasno da su ovog ljeta puno više nego inače mogući toplotni udari kao što je prošlog ljeta u Kaštel Štafiliću izmjereno skoro 43°C. Temperaturni ekstremi su prošlog tjedna zato zaredali diljem sjeverne Zemljine polutke kao posljedica mnoštva stacionirajućih anticiklona pod kojima su se pržili i gradovi i priroda.

Idemo redom. U Sjevernoj Americi ogromna anticiklona pokrila je dvije trećine kontinenta, počev od istočne obale do Stjenjaka, pa su zato padali temperaturni rekordi. Denver je 28. lipnja imao 40,6°C što je bila najviša temperatura koja je u tom gradu izmjerena, odnosno, ranije je izmjerena čak četiri puta, ali od toga jednom 1878., te čak triput u 21. stoljeću; jednom 2005. i dvaput 2012.

Mount Washington, planina koja slovi za najvjetrovitije mjesto na svijetu, 2. srpnja zabilježila je svoj najtopliji dnevni minimum otkako se mjeri vrijeme; izmjereno je 15,6°C. Ista stvar dogodila se i gradiću Burlington u Vermontu, samo što je tamo rekordni dnevni minimum iznosio 26,7°C. Montreal je tog dana čak oborio svoju najvišu zabilježenu temperaturu na nekoj meteorološkoj mjernoj postaji u 147 godina mjerenja; 36,6°C.

Split: Prskalice u kafiću na rivi osvježavaju goste Klimatske promjene Znanost Prognoza: Ljeto 2018. bit će nam pakleno kao i prošlo

Pakao je, osim što tamo ni ljudi ni priroda nisu naviknuti na takve stvari, bio utoliko gori što je bila i visoka vlažnost zraka. Ottawa je dan ranije zato iskusila najekstremniju kombinaciju temperature i vlažnosti zraka u svojoj povijesti. U Europi Glasgow je oborio svoj rekord sa 33,2°C, a vrućina je grad pritiskala tijekom cijelog dana 28. lipnja. Posebno dobro nije prošao niti gradić Shannon u Irskoj kojega je pogodila vrućina od 32°C.

U Sjevernoj Irskoj Belfast je doživio 29,5°C, a dan poslije Castlederg je istrpio 30,1°C, nešto zbog čega su Irci desetljećima putovali do Mediterana kako bi iskusili. Kontinent se kuhao i na svom sasvim suprotnom dijelu, na Kavkazu. Glavni grad Armenije, Erevan, 2. srpnja je zabilježio 42°C, najvišu temperaturu za cijeli taj mjesec, a dva danas poslije i preko granice, u Gruziji, glavni grad Tbilisi je svoj temperaturni rekord svih vremena oborio sa 40,5°C.

Uopće, tih dana s kraja lipnja prema početku srpnja cijeli jug Rusije između Ukrajine i Kazahstana trpio je toplotni udar i mjerio neke od najviših ili najviše temperature otkako je meteorološkog praćenja vremenskih prilika. Na Bliskom istoku temperatura u Omanu eksplodirala je preko 50°C i zadržala se tijekom nekoliko dana i noći neprekidno iznad 40°C do razina svjetskog rekorda isključivo zato što se more u Perzijskom zaljevu zagrijalo do 32°C, a mjestimično i više od toga, tako da se kopno uz more tijekom noći nije uspijevalo ohladiti.

Karta svijeta s ekstremnim temperaturama, srpanj 2018. | Author: University of Maine Climate Reanalyzer University of Maine Climate Reanalyzer

Ranije, u travnju, Pakistan se našao na udaru jezivih vrućina. Iako je bila riječ tek o sredini proljeća, na nekoliko mjesta u toj zemlji mjerilo se 50°C ili i više, a najviše je izmjereno 50,2°C što je sada rekordna temperatura ikada izmjerena u toj zemlji za travanj. A rekordi iz prošle godine diljem svijeta? Dallas u svojoj povijesti nikada nije izmjerio u studenom 32°C. Prošle godine, međutim, to se dogodilo čak triput tijekom četiri dana.

Južna Kalifornija, koliko god imalo klimu "bez zime" čak i u listopadu, nikada ranije nije imala pojavu da zabilježi čak 42°C u tom mjesecu. Na sjeveru Kalifornije klima je već umjerenija, ali je unatoč tome San Francisco 1. rujna 2017. zabilježio 41°C, što znači da je već na pragu jeseni izmjeren temperaturni rekord svih vremena za taj grad.

U Aziji su prošle godine pod toplotnim rekordima stradavali u svibnju pakistanski grad Turbat sa svjetskom rekordnom svibanjskom temperaturom od 53,5°C, naravno, izmjerenih u hladu i na visini od 2 metra iznad tla. U lipnju u Ahvazu u Iranu izmjereno je 53,7°C, opet nacionalni meteorološki rekord za koji niti čovjek niti priroda naprosto ne mogu biti pripremljeni.

Rashlađivanje u fontanama Klimatske promjene Znanost 'Ljeto 2017. bit će rekordno jezivo vruće za cijeli svijet'

Dolina smrti u SAD-u imala je prošle godine najgori srpanj u povijesti; nije bilo jedne jedine noći koja bi bila hladnija od 31°C, a noćne temperature najčešće su se kretale oko 36°C, dok su dnevni maksimumi u nekoliko navrata išli preko 50°C, s rekordom od 52,8°C. Tog mjeseca Španjolska je oborila svoj najpakleniji rekord na aerodromu kod Cordobe od 46,9°C, a najvišu temperaturu u povijesti meteorologije izmjerili su i u Šangaju; 40,9°C.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:12 07.Srpanj 2018.

    ljeta ce biti plus 50