Znanost
6581 prikaza

"Kako smo pronašli izgubljeni kontinent, ali ima ih još"

Mauricijus
1/2
Wikipedia
Kontinent je star milijarde godina, a nitko ne zna gdje su mu točno granice

S naslovnica vas zasipaju objave i članci koji vas pozivaju da pronađete izgubljeni kontinent. Nestali kontinent davno odvojen od Afrike i Indije.

Sami naslovi golicaju maštu idejama o Atlantidi, Tajanstvenom otoku Julesa Vernea ili čak Otoku lubanja na kojem živi King Kong. Kako piše CNN, znanstvenici su već počeli zvati taj novi kontinent Mauricija zato što su dijelovi otkriveni na otoku Mauricijusu.

Tako počinje znanstvena priča s nevjerojatno vidljivim posljedicama. Kao što je Pluton preko noći prestao biti planetom, tako se i sad ljudi s pravom pitaju, kako je moguće imati više od sedam kontinenata. A ako ih ima, pa gdje su?

Mauricijus | Author: Flickr Flickr

Lewis Ashwal pojašnjava da geolozi razmišljaju o kontinentima na jedan drukčiji način od većine ljudi. Ugrubo govoreći, geolozi dijele Zemlju na dva dijela; kontinente i oceane. Kontinenti su, naravno, čvrsto tlo iznad mora, ali su isto tako i jako stari. Geolozi na kontinentima otkrivaju i stijene stare milijardama godina. S druge strane, pod morem se većinom nalaze znatno mlađe stijene čija se starost mjeri u milijunima godina. 

Novootkriveni kontinent nije ogromni komad zemlje kojeg možete posjetiti kad želite, već samo dijelovi kontinenta zaostali nakon raspada Gondwane i udaljavanje Indije, Afrike i Madagaskara.

Mauricijus, kao i većina otoka, nastao je tako što se vulkan postupno dizao s oceanskog dna da bi na kraju stvorio dovoljno tla za rast biljaka i razvoj životinja. "Mauricijus je vulkan i to mladi vulkan. Ne postoji ništa na Mauricijusu starije od devet milijuna godina", priča Ashwal.

Mauricijus | Author: Wikipedia Wikipedia

Ipak, na plažama i tik uz cestu kriju se dokazi jedne puno starije prošlosti. Riječ je o radioaktivnim cirkonima koje je moguće datirati. "Cirkoni su većinom stari pet do šest milijuna godina, ali jedan manji dio je star do 3.000 milijuna godina", kaže Ashwal. Budući da je Zemlja stara oko 4,5 milijardi godina, cirkoni stari tri milijarde govore o najranijim danima našeg planeta. 

"Najstarije kamenje pronalazimo na kontinentima. Budući da Mauricijus stoji usred oceana, to znači da se ispod njega krije odlomljeni komad kontinenta", rekao je Ashwal. Stručnjacima poput njega to pokazuje da raspad Gondwane nije bio tako uredan kako se prije mislilo. Kako su se kontinenti razlazili, dijelovi su otpadali i izgubili se na putu. Dijelovi kontinenta Mauricije mogli bi se protezati sve do Indije gdje samo čekaju da ih netko otkrije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.