Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
1385 prikaza

Kad ćemo imati plašt nevidljivosti iz Harryja Pottera?

Sprava za nevidljivost
University of Rochester
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi metamaterijalima koji kao da su plod mašte i filma

Metamaterijali čine se kao da su dospjeli iz nekog znanstveno-fantastičnog filma. Neki materijali više liče kao da su iskočili iz knjige o Harryju Potteru. Međutim, počnimo od neke definicije. Što su to metamaterijali? Prema jednoj definiciji to su tvari koje su izrađene s fizičkim svojstvima neviđenima u prirodi. Jedan najočitiji primjer je plašt nevidljivosti prvi put predstavljen prije nekoliko godina.

Iako je to najzanimljivija primjena, barem nekoj široj publici, metamaterijali već sada dolaze na tržište da bi rješavali mnoge probleme koji ozbiljno muče ozbiljne kompanije. Uzmimo za primjer Echodyne, tvrtku specijaliziranu za izradu radarskih metamaterijala. Oni ih koriste pri izradi iznimno osjetljivih radara, ali i za gradnju dronova praktički nevidljivih radaru. Do sad se smanjenje radarskog odziva radilo kompozitnim materijalima visoke apsorpcije da bi se što manji radarski impuls odbijao prema anteni, a sada dolaze na tržište materijali koji ništa ne odbijaju već samo propuštaju na drugu stranu kao da se ništa nije dogodilo.

Koncept nevidljivog plašta, predstavljen prije nekoliko godina, upravo je najbolji primjer takvog materijala. Naime, svaki dio plašta je propuštao svjetlost vidljivu ljudskom oku do drugog kraja plašta i time stvarao iluziju nevidljivosti, baš kao iz knjiga o Harryju Potteru. 

John Pendry s Imperial College kazao je za Financial Times da su takvi pothvati ipak malo teže ostvarivi te da se očekuje da će u idućih nekoliko godina na tržište doći materijali i naprave koji će riješiti aktualne probleme na jeftiniji način. Spomenuo je primjer nevidljivih bespilotnih letjelica i solarnih ćelija kao tržišta koje bi moglo najviše napredovati dolaskom novih materijala.

Što se tiče Harryjeva plašta nevidljivosti, kaže da se i ne nadamo baš previše. "Ne vjerujem da ćemo ikad imati neki plašt nevidljivosti tanak kao tkaninu. Mislim da je to potpuno nepraktično. Žao mi je. Ništa od plašta."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.