Znanost
1071 prikaza

Japanska sonda na asteroidu udaljenom 300 milijuna km

Japanska sonda na asteroidu
1/2
Handout/REUTERS/PIXSELL
Japanska svemirska sonda sletjela je na asterorid da bi prikupili uzorke

Slijetanje svemirske letjelice na asteroid Ryugu promjera samo 900 metara uspjelo je nakon što je prvi pokušaj u listopadu odgođen jer je bilo teško odabrati mjesto za slijetanje na kamenitoj površini asteroida.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAXA) rekla je u petak kako je Hayabusa 2 ispalio malene projektile u površinu Ryugua da bi prikupio djeliće za koje se znanstvenici nadaju da će ih svemirski brod donijeti nazad na Zemlju gdje će biti analizirani.

Japanska sonda na asteroidu | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Ovo je druga japanska svemirska letjelica koja je sletjela na neki asteroid nakon što je Hayabusa sletio na asteroid Itokawa u blizini Zemlje 2005. Bio je prvi koji je donio prašinu asteroida na Zemlju, mada ne onoliko koliko se očekivalo. 

Vjeruje se da su se asteroidi formirali na počecima solarnog sustava i znanstvenici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku tvar koja je mogla pridonijeti nastanku života na Zemlji. 

JAXA-in plan je da Hayabusa 2 poleti s Ryugua i ponovno sleti na njega do tri puta. Lansiran je u prosincu 2014. i predviđeno je da se vrati na Zemlju krajem 2020.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 06:05 26.Veljača 2019.

    mislim da je sletjeti na 300 milijuna km udaljeni asteroid promjera svega 900 metara mnogo veći uspjeh od kineskog slijetanja na drugu stranu mjeseca

  • BESTpartizan 18:30 24.Veljača 2019.

    neka je ništa na njemu nema